DISTRIBUIȚI
AFP

Forţele de securitate israeliene se pregătesc de ”confruntări” cu palestinienii în Ierusalimul de Est şi Cisiordania înainte de anunţul preşedintelui american, Donald Trump, privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, relatează miercuri agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Un oficial militar a declarat pentru media locale că armata israeliană este ”pregătită pentru o posibilă escaladare”, inclusiv proteste violente.


Citeşte şi: Trump pune gaz pe foc în Orientul Mijlociu: ‘Va aduce haos în regiune!’

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, în oraşul Betleem au fost arse postere cu Trump în timpul unui miting care a început după ce un înalt oficial al Casei Albe a confirmat că preşedintele american va recunoaşte miercuri Ierusalimul drept capitala Israelului. Potrivit oficialului american, se aşteaptă de asemenea ca Trump să anunţe că Ambasada SUA de la Tel Aviv va fi mutată la Ierusalim, dar mutarea nu va avea loc imediat.

Anunţul lui Trump va marca o schimbare în politica SUA. Oficiali palestinieni au avertizat că decizia va distruge orice şansă privind un acord de pace între Israel şi palestinieni, care consideră Ierusalimul de Est drept capitală a viitorului lor stat.

Ierusalimul de Est este un teritoriu predominant palestinian, pe care Israelul l-a cucerit de la Iordania în timpul războiului din Orientul Mijlociu în 1967 şi pe care la scurt timp l-a anexat, scrie Xinhua. Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată anexarea Ierusalimului de Est.

Citeşte şi: China îşi învaţă populaţia cum să supravieţuiască în cazul unui atac nuclear

Se aşteaptă, de asemenea, ca anunţul lui Trump să provoace o reacţie puternică din partea palestinienilor, precum şi a Iordaniei şi a altor ţări musulmane, care au avertizat deja că un astfel de demers va fi inacceptabil.

Ierusalimul este un loc sfânt atât pentru musulmani cât şi pentru evrei. În Oraşul Vechi al Ierusalimului de Est se află esplanada Moscheii Al-Aqsa, cunoscută pentru musulmani ca Haram Al-Sharif (”Sanctuarul Nobil”) şi pentru evrei drept Muntele Templului. Complexul religios este în custodia Iordaniei.