DISTRIBUIȚI
lemonde.fr

Israelul a anunţat miercuri lansarea unui program prin care circa 38.000 de migranţi aflaţi ilegal în această ţară vor trebui să aleagă între expulzare şi încarcerare, relatează agenţiile AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Vorbind la începutul unei reuniuni a cabinetului său, premierul Benjamin Netanyahu a lăudat iniţierea acestui proiect. ‘Am expulzat deja circa 20.000, iar acum misiunea este ca şi ceilalţi să plece’, a indicat şeful executivului, care a calificat prezenţa migranţilor drept o ameninţare la adresa securităţii publice şi a ţesutului social al statului Israel.


Citeşte şi: Turcia lansează informaţia BOMBĂ: Trump şi Netanyahu susţin protestele din Iran

În replică, ONG-urile care apără drepturile migranţilor acuză autorităţile israeliene că îi tratează ca migranţi economici pe aceia care fug de războaie şi persecuţii, în loc să le acorde dreptul de azil.

Conform datelor oficiale, majoritatea migranţilor vizaţi de această măsură a expulzării provin din Sudan şi Eritreea. Cei care vor accepta să plece din Israel vor primi din partea autorităţilor circa 3.000 de euro şi un bilet de avion către ţara lor sau către o ţară terţă dispusă să-i primească. În schimb, cei care nu acceptă oferta şi refuză să părăsească Israelul până în luna martie vor fi încarceraţi.

Citeşte şi: 48 de oameni au murit după ce autocarul lor a căzut în mare de la 100 de metri – FOTO

Majoritatea acestor migranţi au intrat în Israel dinspre Egipt, prin Sinai, aflux care a fost oprit odată cu ridicarea unui gard electronic de-a lungul frontierei cu Egiptul. Israelul a deschis centre de retenţie în sudul ţării, unde circa 1.500 de migranţi sunt ţinuţi într-un regim de semi-libertate.

Anul trecut au părăsit Israelul 4.012 migranţi ilegali, 3.332 dintre ei fiind veniţi din ţări ale Africii subsahariene.