DISTRIBUIȚI
afp

Israelul a extins zona de pescuit în largul Fâşiei Gaza, marţi, la aproximativ trei săptămâni după cea mai gravă izbucnire de violenţă între cele două părţi după 2014, informează DPA, potrivit agerpres.

Cogat, biroul principal de legătură al Israelului cu palestinienii, a anunţat că zona a fost extinsă de la 12 mile marine (aproximativ 22 de kilometri) la 15 mile marine.


Citeşte şi: Trump este deschis unui dialog cu Iranul şi aşteaptă primul pas al Teheranului

Zakareya Bakker, preşedintele uniunii comitetelor de pescari, a notat că zona de pescuit permisă variază în diferite părţi ale Făşiei Gaza, cu 15 mile marine fiind cea mai mare şi 6 mile cea mai mică.

Astfel de acţiuni ale Israelului sunt văzute ca parte a unui efort de a ajunge la o înţelegere cu Hamas, deşi ambele părţi au negat o informaţie a televiziunii israeliene luni noapte că s-a ajuns la o încetare a focului de şase luni.

Potrivit unui comunicat emis de Cogat, măsura „face parte din politica civilă pentru prevenirea deteriorării condiţiilor umanitare în Fâşia Gaza şi este în concordanţă cu politica de distincţie între terorişti şi populaţia neimplicată”.

La începutul lunii mai, Israelul a închis complet zona de pescuit după izbucnirea violenţelor între militanţi palestinieni din Gaza şi armata israeliană. Armata a atacat peste 350 de ţinte în Gaza ca răspuns la aproximativ 700 de rachete şi obuze de mortieră trase către Israel de militanţi palestinieni din Fâşia Gaza.

Citeşte şi: Fostul mare campion din Formula 1, Niki Lauda, a încetat din viaţă

Situaţia a rămas relativ calmă după ce Egiptul şi Naţiunile Unite au mediat între cele două părţi.

Israelul şi Egiptul au impus o blocadă asupra Fâşiei Gaza de peste un deceniu, pe care o justifică prin motive de securitate.

Mişcarea Hamas este clasificată de Uniunea Europeană, Israel şi Statele Unite ca organizaţie teroristă.