DISTRIBUIȚI
REUTERS

Israelul a început vineri să ia măsuri preventive pentru a se proteja de posibile represalii iraniene după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid american în Irak, operaţiune considerată de premierul israelian Benjamin Netanyahu (foto) ca fiind deplin justificată, consemnează agenţiile AFP şi EFE, potrivit agerpres.

Citește și: Forțele americane UCID un general iranian


”Aşa cum Israelul are dreptul la legitimă apărare, Statele Unite au la rândul lor exact acelaşi drept”, a declarat Netanyahu la plecarea de pe aeroportul din Atena, după ce şi-a întrerupt vizita în Grecia ca urmare a situaţiei create după moartea lui Soleimani. Acesta din urmă ”este responsabil de moartea unor cetăţeni americani şi a altor oameni nevinovaţi şi planifica noi atacuri”, a adăugat premierul israelian, apreciind că preşedintele Donald Trump a ”acţionat cu rapiditate, forţă şi fără ezitare”. ”Israelul este alături de Statele Unite în lupta lor pentru pace, securitate şi pentru dreptul lor la legitimă apărare”, a asigurat el.

Citește și: Un avion militar S-A PRĂBUȘIT cu 18 oameni la bord

Armata israeliană a anunţat că ”după o evaluare a situaţiei s-a decis închiderea muntelui Hermon (de pe înălţimile Golan n.red) pentru vizitatori”. Aceasta este o primă măsură preventivă luată de Israel după atacul american cu dronă asupra aeroportului din Bagdad, soldat cu moartea generalului Qassem Soleimani, comandantul unităţii de elită Al-Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei. Muntele Hermon a fost în trecut ţinta unor atacuri dinspre Siria şi se află de asemenea aproape de frontiera libaneză.