DISTRIBUIȚI
basilica.ro

Autorităţile israeliene au împiedicat vineri intrarea turiştilor în Betleem, principalul oraş turistic din teritoriile palestiniene, din cauza descoperirii unor cazuri de coronavirus, care au determinat autorităţile locale să declare stare de urgenţă sanitară, informează AFP, potrivit agrepres.

Potrivit unui jurnalist AFP prezent la faţa locului, circa 20 de autobuze cu turişti au rămas blocate la punctul de control aflat la intrarea în Betleem, un oraş situat la mai puţin de zece kilometri de Ierusalim.


Citeşte şi: Un deputat şi un angajat al Parlamentului francez au fost infectaţi cu coronavirus

„Confirm că autobuzele turistice nu mai pot intra în Betleem”, a declarat pentru AFP Micky Rosenfeld, purtătorul de cuvânt al poliţiei israeliene, care controlează acest punct de control de la intrarea în oraşul palestinian.

„În urma descoperirii unor cazuri de coronavirus la Betleem, o decizie a fost luată ieri de Ministerul Apărării israelian, în coordonare cu Autoritatea palestiniană, pentru a împiedica deplasarea, către şi dinspre acest oraş, a turiştilor şi rezidenţilor”, a precizat acest responsabil.

Şapte persoane au contractat noul coronavirus în Cisiordania, potrivit autorităţilor palestiniene, care au decretat joi stare de urgenţă pentru 30 de zile, închiderea Bisericii Naşterii Domnului din Betleem şi o interdicţie de două săptămâni pentru sejururile turistice pe acest teritoriu ocupat de Israel.

Pe de altă parte, potrivit DPA, moscheile din Cisiordania erau deschise pentru rugăciunile de vineri ca de obicei, în pofida apelului autorităţilor palestiniene ca acestea să se închidă pentru a preveni răspândirea virusului.

În sectorul Betleemului au fost identificate primele cazuri de COVID-19 din Cisiordania.

„Persoane contaminate au vizitat Biserica Naşterii Domnului”, a declarat pentru AFP părintele Asbed Balian, de la Biserica Armeană, una dintre cei trei biserici care administrează acest loc sfânt unde potrivit tradiţiei creştine s-a născut Iisus.

De partea israeliană, 17 cazuri de COVID-19 au fost confirmate până în prezent, determinând autorităţile să interzică intrarea în ţară, cu rare excepţii, a călătorilor din numeroase ţări asiatice şi europene, în special din Franţa şi Germania.

Citeşte şi: Grecia impune restricţii de navigaţie în jurul unor insule

Aceste măsuri de interdicţie au intrat în vigoare de vineri dimineaţă, ceea ce va duce la anularea mai multor zboruri către Aeroportul Internaţional Ben-Gurion din Tel Aviv.

De altfel, compania germană Lufthansa a anunţat joi anularea tuturor zborurilor sale către Israel.

Vineri dimineaţă, zborurile companiei israeliene El Al de la Zurich, Barcelona şi Berlin au fost de asemenea anulate, precum şi cele trei zboruri ale Air France din Paris, şi zborurile companiilor americane United Airlines şi Delta care decolau din Franţa şi Germania.