DISTRIBUIȚI
WBUR

Israelul a inclus femeile gravide printre persoanele care au acces prioritar la vaccinarea împotriva COVID-19, considerând că nu există niciun risc pentru fetuşi, a anunţat miercuri un înalt oficial din sănătatea publică, citat de Reuters, potrivit agerpres

Decizia urmează după ce în această săptămână mai multe femei gravide cu complicaţii ale infecţiei COVID-19 au fost internate pe fondul creşterii contagiunilor cu noul coronavirus. Cel puţin una a fost pusă pe ventilaţie artificială şi bebeluşul ei născut prin cezariană, potrivit media israeliene.


Citește și : Donald Trump a plecat pentru ULTIMA DATĂ de la Casa Albă

Israelul a lansat o acţiune de vaccinare pe 19 decembrie cu accentul pe cei vârstnici, pe persoanele cu afecţiuni medicale riscante şi unii lucrători din serviciile de urgenţă. Peste un sfert din cetăţenii săi au primit deja vaccinul Pfizer Inc., potrivit oficialilor din sănătate.

„Astăzi recomandăm ca femeile însărcinate, în special cele cu factori de risc ridicat de morbiditate, să primească vaccinul”, a declarat Nachman Ash, coordonatorul naţional pentru pandemie, la radioul naţional Kan. „Le-am pus pe lista de priorităţi”, a adăugat el.

El a spus că în ciuda absenţei cercetărilor în domeniul vaccinării femeilor însărcinate, „luând în considerare logica biologică, evaluăm că nu există niciun risc pentru sarcină, niciun risc pentru făt”.

Citește și : Franța vrea controale sanitare la frontierele din interiorul UE

O purtătoare de cuvânt de la Pfizer a spus că utilizarea vaccinului la femeile gravide este „decizia organizaţiei de reglementare a sănătăţii”.

Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a declarat luna trecută că vaccinul Pfizer, dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech, ar trebui să fie luat în considerare pentru femeile însărcinate de la caz la caz.