DISTRIBUIȚI
timesofisrael.com

Israelul a închis sâmbătă vama Kerem Shalom ce face trecerea spre Fâşia Gaza, la o zi după ce terminalul a fost distrus în timpul protestelor palestiniene care au devenit violente, scrie Reuters, potrivit news.ro .

Zeci de demonstranţi palestinieni au pătruns în partea ce ţine de Gaza a terminalului, unde au incendiat o conductă care transporta gaz din Israel, un convoi ce transporta diverse bunuri şi o altă conductă de combustibil.


Citește și : Mariano Rajoy- „Catalonia are nevoie de un guvern acum”

Un oficial al armatei israeliene a anunţat că vama va rămâne închisă pentru a fi efectuate reparaţii şi redeschisă „în conformitate cu estimările situaţiei”. Între timp, ea va fi deschisă doar pentru cazuri umanitare.

Karem Shalom este unul dintre cele trei principale puncte de trecere a frontierei din Gaza în Israel şi Egipt.

Oficiali palestinieni au anunţat că un om a fost ucis, vineri, de focurile trase de armata israeliană. De cealaltă parte, Israelul a spus că mulţumea a devenit violentă, iar armata a apărat graniţa.

În cele şase săptămâni de când a început protestul de la graniţa Gaza cu Israel, peste 40 de palestinieni au fost ucişi. Zilele acestea sunt aşteptaţi în campingul format lângă gardul de la frontieră mii de protestatari din Gaza.

Citește și : Egiptul cere autorităţilor ruse o explicație urgentă după o întrebare pentru internauţi a postului de televiziune Russia Today

Fâşia Gaza este controlată de mişcarea islamistă Hamas, considerată de Israel şi statele vestice drept organizaţie teroristă.

Pe 15 mai este aşteptat ca amploarea protestului să atingă cel mai mare nivel, aceasta fiind ziua pe care palestinienii o numesc „Nakba” – când sute de mii de oameni au fost nevoiţi, în 1948, să îşi părăsească casele de pe teritoriul ce avea să devină al Israelului.