DISTRIBUIȚI
Reuters

Lockdownul în vigoare de aproape o lună în Israel va fi extins până duminică dimineaţă, când măsurile vor începe să fie ridicate gradual, dar zborurile internaţionale rămân suspendate, a anunţat vineri guvernul israelian, după o uşoară scădere a numărului de contaminări cu noul coronavirus, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Măsurile stricte din ţara cu 9 milioane de locuitori au fost introduse în 8 ianuarie şi ar fi expirat vineri dimineaţă.


Citește și : Liderul Al-Qaida din Peninsula Arabică a fost ARESTAT

”Guvernul a acceptat propunerea prim-ministrului şi a ministrului sănătăţii de a relaxa măsurile de izolare începând de duminică, ora 07:00 dimineaţa” (05:00 GMT), indică un comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu şi al Ministerului Sănătăţii israelian.

Israelienii se vor putea deplasa pe distanţe de peste 1 kilometru de locuinţă şi vor fi autorizate noi servicii, precum saloanele de cosmetică şi frizeriile.

Parcurile naţionale vor putea fi redeschise, însă hotelurile rămân închise, în timp ce restaurantele vor putea vinde doar produse la pachet.

Nu au fost date detalii specifice privind redeschiderea şcolilor şi a grădiniţelor.

Zborurile internaţionale sunt în continuare suspendate, iar aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel Aviv rămâne închis pentru moment. De asemenea, rămân închise şi frontierele terestre ale Israelului.

Citește și: Riscul de infectare de pe diverse suprafețe contaminate este REDUS

Israelul desfăşoară din decembrie o amplă campanie de vaccinare contra COVID-19, peste 3,3 milioane de persoane primind deja prima doză de vaccin. În pofida lockdownului strict şi a campaniei de vaccinare în masă, numărul cazurilor de COVID-19 a rămas la un nivel ridicat în Israel.

Conform datelor oficiale, numărul deceselor legate de infecţia cu noul coronavirus a depăşit borna 5.000, după ce la 31 decembrie era de 3.388. Ministerul Sănătăţii israelian a informat vineri dimineaţă că s-au înregistrat 7.168 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore.