DISTRIBUIȚI
Maya Alleruzzo/AP

Exercițiul de jocuri de război va ajuta la pregătirea pentru posibila apariție a unei variante letale ‘Omega’.

Israelul efectuează primul exercițiu național Covid din lume pentru a testa pregătirea țării pentru o epidemie a unei variante noi și letale a virusului, transmite The Guardian.


Exercițiul, programat joi, a luat forma unui exercițiu de jocuri de război și a fost condus de premierul, Naftali Bennett.

Acesta a testat capacitățile departamentelor guvernamentale și agențiilor naționale de a răspunde la apariția unei variante „Omega” a Covid-19.

O declarație a biroului de presă al guvernului israelian a spus că nu a fost încă descoperită o astfel de variantă în țară.

Israelul a învins un al patrulea val de Covid și „suntem pe drumul spre ieșirea din varianta Delta”, a spus Bennett.

Cu toate acestea, a adăugat el, lupta împotriva virusului a continuat. „Continuăm să ținem exerciții și să ne provocăm… Trebuie să continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și să ne pregătim pentru orice scenariu.”

Exercițiul va fi condus de ministrul apărării civile al Israelului la Centrul Național de Management din Ierusalim, care se ocupă de crizele naționale.

Acesta va cuprinde:

  • Restricții privind adunările și libertatea de mişcare, politica de carantină, blocajele, interdicţii de acces și turism.
  • Supravegherea și avertismentele emise în timpul dezvoltării unei variante noi și periculoase, testarea protecției vaccinurilor, investigațiile epidemiologice, capacitatea spitalului și realizarea de programe de testare în masă și vaccinare.
  • Legalitatea blocajelor și a interdicțiilor locale sau regionale și a altor restricții.
  • Sprijin economic pentru populație.
  • Securitatea publică în aplicarea carantinei, blocajelor și interdicţiilor de acces.
  • Închiderea școlilor în centrele de focare, reducerea numărului de clase și învățarea la distanță.
  • Politica de plecare și sosire la frontiere, inclusiv pe aeroportul Ben Gurion.
  • Informarea publicului și răspunsul la „discursul pe internet”.

Ministerul israelian al Sănătății a raportat miercuri 475 de noi cazuri de Covid. Experții au avertizat că un alt val sau o altă variantă ar putea apărea în următoarele luni.

Mai mult de patru din 10 dintre cetătenii ţării au primit deja o doză booster de vaccin. Guvernul urmează să decidă săptămâna aceasta dacă va vaccina copiii cu vârste între cinci și 11 ani.

Israelul desfășoară în mod regulat exerciții de securitate națională pentru populația sa, precum și jocuri militare de război pentru pregătirea în caz de conflict.