DISTRIBUIȚI
Global Trade Magazine

Nu va fi „nicio schimbare în politica americană a sancţiunilor împotriva Iranului”, a declarat joi ministrul israelian al finanţelor, afirmând că s-a convins de acest lucru în urma unei întrevederi cu un alt responsabil american, informează AFP, potrivit agerpres.

În urma unei întrevederi cu subsecretara americană pentru finanţe, Sigal Mandelker, la Tel Aviv, ministrul israelian Moshe Kahlon a notat pe contul său de Twitter că a primit asigurarea că nu va exista nicio modificare a politicii SUA faţă de Iran, „contrar a ceea ce relatează unele mass-media”.


Citește și : Veste bună pentru Chişinău: Rusia ÎŞI RETRAGE arsenalul sovietic din Transnistria

Tensiunile dintre Washington şi Teheran sunt exacerbate după retragerea unilaterală a SUA, în mai 2018, din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, urmată de restabilirea sancţiunilor americane împotriva Iranului.

Preşedintele american Donald Trump nu a exclus miercuri o eventuală îmblânzire a sancţiunilor la adresa Teheranului, pentru a deschide o cale spre o întrevedere cu omologul său iranian Hassan Rouhani. „Totul este posibil”, declara el la începutul săptămânii trecute, întrebat cu privire la o întrevedere în tete-a-tete la New York, la sfârşitul lui septembrie, în marja Adunării Generale a ONU.

Întrebat în mod concret în Biroul Oval, miercuri, cu privire la o ridicare parţiale a sancţiunilor, condiţie sine qua non pusă de Teheran pentru a lua în calcul o întrevedere la vârf, Trump s-a arătat extrem de evaziv. „Vom vedea, vom vedea…”, s-a rezumat să răspundă preşedintele american.

Potrivit agenţiei Bloomberg, Trump a evocat recent în mod deschis, în timpul unei reuniuni la Casa Albă, ipoteza unei îmblânziri a sancţiunilor în schimbul unei întrevedere faţă în faţă cu Hassan Rouhani. Ideea a fost susţinută de secretarul american de finanţe, Steven Mnuchin, dar contestată cu forţă de consilierul său pentru securitate naţională, John Bolton, destituit între timp.

Citeşte şi: Preşedintele Adunării Generale din Franţa, INCULPAT într-un caz de corupţie

Israelul, care consideră Iranul şi programul său nuclear o ameninţare la adresa securităţii sale şi a celei din Orientul Mijlociu, vede cu ochi răi orice apropiere a puterilor occidentale de Teheran.

„Este un moment prost să discutăm cu Iranul”, i-a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu preşedintelui francez Emmanuel Macron, în timpul unei convorbiri telefonice după summitul G7 de la Biarritz, în sudul Franţei.