DISTRIBUIȚI
Sputnik

Israelul a eliberat duminică doi deţinuţi sirieni în schimbul rămăşiţelor pământeşti ale unui militar dat dispărut din 1982, a anunţat armata israeliană printr-un comunicat preluat de AFP, scrie Agerpres.

Cei doi sirieni au fost predaţi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii la punctul de trecere Quneitra de pe platoul Golan.


Citește și : Alegeri anticipate în Spania duminică: Premierul Pedro Sanchez este considerat favorit

Autoritatea penitenciară israeliană a dat detalii despre identitatea deţinuţilor eliberaţi. Unul dintre ei este Zidane Tawil, condamnat pentru trafic de droguri, care urma să fie eliberat în iulie. Celălalt este Khamis Ahmed, membru al organizaţiei palestiniene Fatah, originar din tabăra de refugiaţi Yarmouk din Siria, acuzat de tentativă de atac asupra unei baze a armatei israeliene în 2005; el urma să fie eliberat în 2023.

Militarul israelian Zachary Baumel, comandant al unui batalion de blindate, era dat dispărut în bătălia de la Sultan Yacoub împotriva armatei siriene, pe câmpia Bekaa din Liban, în apropierea frontierei cu Siria.

Armata israeliană anunţase pe 3 aprilie că rămăşiţele lui Baumel vor fi repatriate. Aranjamentele necesare au fost asigurate de Rusia, aliată a regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Preşedintele rus Vladimir Putin a dezvăluit pe 4 aprilie, cu ocazia unei vizite la Moscova a premierului israelian Benjamin Netanyahu, că forţele ruse şi siriene au găsit locul unde era înhumat militarul israelian. În aceeaşi zi, ministrul sirian al informaţiilor, Imad Sara, a afirmat că Damascul nu are nicio informaţie despre descoperirea respectivă.

Citește și : Un mort şi trei răniţi într-o sinagogă în California

Alţi doi soldaţi israelieni, Yehuda Katz şi Zvi Feldman, sunt în continuare daţi dispăruţi din 1982.