DISTRIBUIȚI
REUTERS

Israelul discută în secret cu numeroşi lideri ai ţărilor arabe şi musulmane pentru o normalizare a relaţiilor acestora cu statul israelian, a afirmat duminică premierul Benjamin Netanyahu, cu o zi înainte de „primul zbor comercial direct” între Israel şi Emiratele Arabe Unite, informează AFP, scrie agerpres.

Netanyahu a discutat deja cu responsabili ai Sudanului, Ciadului şi Omanului, întrevederi ce se numără printre cele care au avut parte de „publicitate”, însă „există mult mai multe întrevederi ne-mediatizate cu lideri arabi şi musulmani pentru normalizarea relaţiilor cu statul Israel”, a declarat Netanyahu în timpul unei conferinţe de presă la Ierusalim, alături de Jared Kushner, consilier al Casei Albe şi ginerele preşedintelui american Donald Trump.


Citește și : Proteste în mai multe oraşe ale Europei împotriva ‘tiraniei medicale’

Premierul israelian nu a dezvăluit identitatea altor ţări cu care a discutat despre o posibilă normalizare a relaţiilor cu Israelul.

Statul israelian încearcă în prezent să extindă la alte ţări din regiune acordul de normalizare anunţat pe 13 august cu Emiratele Arabe Unite.

„Progresele de astăzi vor fi norme mâine, ele vor deschide calea altor ţări care doresc să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul”, a adăugat Netanyahu.

Alături de el, Jared Kushner a calificat acordul cu Emiratele drept „un pas uriaş” pentru pace în Orientul Mijlociu.

O delegaţie americano-israeliană urmează să ia luni dimineaţa (07:00 GMT) „primul zbor comercial direct” între Israel şi Emirate, mai exact între Tel Aviv şi Abou Dhabi.

Şeful Consiliului Naţional de Securitate al Israelului, Meir Ben-Shabbat, Jared Kushner şi consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională, Robert O’Brien vor participa la acest zbor considerat „istoric” de părţile implicate.

Citește și : Garda de Coastă italiană a evacuat 49 de persoane de pe nava de salvare închiriată de Banksy, care lansase un apel la ajutor

Emiratele Arabe Unite şi Israelul sunt separate geografic de Arabia Saudită, ţară aliată a SUA şi apropiată de Emirate, dar cu care Israelul nu are relaţii oficiale.

După Războiul de Şase Zile din 1967, în urma căruia Israelul a ocupat în special Cisiordania şi Ierusalimul de Est, majoritatea liderilor arabi s-au reunit la Khartoum, unde au adoptat rezoluţia ‘celor trei nu’: nu păcii cu Israelul, nu recunoaşterii Israelului, nu negocierilor cu acesta.