DISTRIBUIȚI

Şeful comandamentului de drone al Gardienilor Revoluţiei din Iran şi comandantul forţelor aeriene ale acestei unităţi se află în spatele atacului efectuat pe 29 iulie asupra petrolierului Mercer Street în largul coastelor Omanului, au declarat miercuri ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, şi cel de externe, Yair Lapid, scrie publicaţia Haaretz, scrie agerpres

La o întâlnire cu ambasadorii statelor membre în Consiliul de Securitate al ONU, Gantz şi Lapid i-au numit pe Saeed Ara Jani, şeful comandamentului de drone, şi pe Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţelor aeriene, drept responsabili pentru atacul soldat cu moartea a doi membri din echipajul petrolierului, un român şi un britanic.


Citește și : Ani grei de închisoare pentru doi iranieni cu dublă cetăţenie

”Iranul este responsabil pentru zeci de acte de terorism în întreg Orientul Mijlociu şi coordonează miliţii în Yemen, Irak şi alte ţări”, a mai spus Benny Gantz.

Mai mult, ”Iranul a trecut de asemenea toate liniile stabilite în precedentul acord nuclear şi acum este la numai 10 săptămâni distanţă de obţinerea materialului fisionabil care-i va permite să dezvolte o bombă nucleară”, a continuat ministrul israelian al apărării.

La rândul său, şeful diplomaţiei israeliene a descris atacul asupra navei Mercer Street drept un ”atac asupra rutelor comerciale globale. ”Este un atac asupra libertăţii de circulaţie. Este o crimă internaţională”. Prin urmare, ministrul Yair Lapid a îndemnat comunitatea internaţională să impună sancţiuni economice şi ”activităţi operaţionale împotriva Gardienilor Revoluţiei”.

Premierul israelian Naftali Bennett a ameninţat marţi Teheranul că Israelul este pregătit să ”acţioneze singur” după atacul asupra petrolierului Mercer Street, operat de compania Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer.

Citește și : Minskul spune că vameşii lituanieni îi bat pe migranţii care ies din Belarus

Secretarul american de stat Antony Blinken a promis luni un ”răspuns colectiv” împotriva Iranului, pe care SUA, Israelul şi Regatul Unit îl acuză că se află în spatele acestui atac despre care mai precizează că a fost efectuat cu drone, în timp ce Teheranul neagă orice implicare şi promite că va răspunde ”oricărei eventuale acţiuni hazardate”.