DISTRIBUIȚI
Reuters

Israelul s-a confruntat marţi cu un val de condamnări şi apeluri la o anchetă independentă după baia de sânge, luni, în Fâşia Gaza, unde aproape 60 de manifestanţi palestinieni au murit sub gloanţele israeliene, comentează AFP, potrivit agerpres.

La o zi după cele mai sângeroase evenimente care au avut loc de la sfârşitul conflictului israeliano-palestinian în 2014, Israelul a văzut Marea Britanie, Germania, Belgia şi Elveţia susţinând ideea investigaţiilor, lansată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în martie, când a început mobilizarea în Fâşia Gaza.


Citește și : Turcia și Israelul își expulzează reciproc reprezentanții diplomatici

Israelul a văzut, de asemenea, că importantul aliat american şi-a reafirmat sprijinul său ferm în Consiliul de Securitate al ONU.

Statul evreu, care a sărbătorit luni inaugurarea noii ambasade americane la Ierusalim şi a 70-a aniversare a creării sale, a avut marţi de înfruntat o serie de tensiuni diplomatice provocate de criza din Fâşia Gaza.

Relaţiile deja complicate cu Turcia s-au deteriorat, Ankara trimiţând acasă ambasadorul israelian şi Israelul ripostând în acelaşi mod cu consulul general turc la Ierusalim. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-au acuzat reciproc că au mâinile „pătate de sânge” palestinian pentru al doilea, kurd pentru primul.

Liga Arabă a cerut procurorul Curţii Penale Internaţionale să deschidă o anchetă asupra „crimelor ocupaţiei israeliene”.

Premierul britanic, Theresa May, a îndemnat „toate părţile” să dea dovadă de reţinere după evenimentele petrecute luni la graniţa Israelului cu Fâşia Gaza. „O asemenea violenţă este distrugătoare pentru eforturile de pace şi îndemnăm toate părţile să dea dovadă de reţinere”, a declarat ea în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun la Londra cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Luni seară, Turcia şi Africa de Sud au decis să-şi recheme ambasadorul. Totodată, Irlanda şi Belgia au convocat ambasadorul Israelului în capitalele lor.

Citește și : Albania: Un fost ministru de interne, plasat în arest la domiciliu într-o anchetă referitoare la trafic de droguri

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului şi organizaţia Amnesty International, două bestii negre ale Israelului, au vorbit despre „crime de război”. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va ţine vineri o reuniune extraordinară.

Benjamin Netanyahu a justificat din nou folosirea forţei prin necesitatea de a apăra graniţele israeliene şi a acuzat mişcarea Hamas, la conducere în Fâşia Gaza şi împotriva căreia Israelul a luptat în trei războaie, că „împinge civilii, femeile, copiii în prima linie ca să existe morţi”.