DISTRIBUIȚI
Al Monitor

Tonul devine tot mai strident în disputa diplomatică dintre Israel şi Polonia, ministrul israelian de externe, Yair Lapid, calificând guvernul de la Varşovia drept ”antidemocratic”, într-o declaraţie făcută duminică seara, relatează DPA, potrivit agerpres.

Motivul disputei este o modificare a Codului administrativ polonez, adoptată săptămâna trecută, conform căreia după expirarea a 30 de ani de la data unei decizii administrative, aceasta nu mai poate fi contestată în instanţă. Israelul se teme că acest lucru va pune capăt despăgubirilor pentru exproprierile evreilor în timpul Holocaustului.


Citeşte şi: Victoria talibanilor în Afganistan TERFELEŞTE profund imaginea Americii – Black News

”S-au dus zilele în care polonezii le făceau rău evreilor fără (ca aceştia) să reacţioneze /…/ Nu ne temem de ameninţările antisemite şi nu avem nicio intenţie de a închide ochii la comportamentul ruşinos al guvernului polonez antidemocratic”, a scris Yair Lapid într-o postare pe Twitter, citată de DPA şi TPS Israel.

Citeşte şi: Serbia autorizează a treia doză de vaccin anti-COVID-19 – Black News

Lapid l-a rechemat sâmbătă seara pe trimisul ambasadei israeliene la Varşovia pentru consultări pe termen nelimitat şi a anunţat că noul ambasador al Israelului care urma să sosească la Varşovia în zilele următoare, nu va mai călători în Polonia. Ambasadorul polonez în Israel a fost sfătuit să nu se întoarcă la post după actualul concediu în ţară.

Premierul naţional-conservator polonez Mateusz Morawiecki a reacţionat dur la criticile israeliene pe pagina sa de Facebook. El a anunţat, de asemenea, că au fost luate măsuri pentru întoarcerea în siguranţă a copiilor ambasadorului polonez în Polonia. Motivul a fost „creşterea urii împotriva polonezilor” în Israel, a declarat el la postul de televiziune de stat polonez TVP.