DISTRIBUIȚI

Israelul a construit un ‘zid anti-rachete’ în apropierea noului său aeroport Ramon din Valea Timna, bariera fiind parte integrantă a dispozitivului de apărare de-a lungul frontierei cu Iordania, a declarat vineri, pentru AFP, un responsabil militar israelian, potrivit agerpres.

Zidul se întinde pe 34 km la nord de staţiunea Eilat, la Marea Roşie, şi trece pe lângă aeroportul aflat în construcţie în Valea Timna, la 19 km nord de Eilat.


Citește și : SUA: Atac armat într-un liceu din Texas. Mai multe persoane au fost rănite

Zidul, cu o înălţime de 6 metri, face parte dintr-o strategie a Israelului de a se înconjura de bariere, inclusiv la graniţa de sud cu Egiptul, pentru a împiedica pătrunderea ilegală pe teritoriul său a militanţilor şi migranţilor.

Potrivit responsabilului militar, pe un segment de câţiva km, în proximitatea noului aeroport, zidul ajunge la o înălţime de 26 m şi este întărit cu echipamente de interceptare de rachete sol-sol şi proiectile.

Citește și : ONU: Răspunsul Israelului în Gaza a fost ‘total disproporţionat’

Iordania este una din singurele două ţări arabe care au încheiat un tratat de pace cu Israel, dar Sinaiul egiptean, situat la câţiva km mai la vest, adăposteşte grupări jihadiste.

Aeroportul din Valea Timna urmează să devină operaţional la sfârşitul acestui an sau la începutul celui următor, şi să contribuie la stimularea turismului în regiune.