DISTRIBUIȚI
Reuters

Israelul a cerut joi Consiliului de Securitate şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, „să condamne fără echivoc atacurile la întâmplare” venite dinspre Gaza, într-o scrisoare publicată la o zi după ce palestinienii au solicitat la rândul lor printr-o scrisoare încetarea atacurilor israeliene, relatează AFP, potrivit agerpres

„Fac apel la comunitatea internaţională să condamne fără echivoc atacurile la întâmplare ale grupărilor teroriste din Fâşia Gaza asupra civililor şi centrelor cu populaţie israeliene şi să susţină dreptul fundamental al Israelului la apărare legitimă”, a precizat în scrisoarea sa ambasadorul Israelului în SUA şi la ONU, Gilad Erdan.


Citește și : Patru reporteri ai Anadolu au fost RĂNIȚI în Israel

„Statul Israel nu este interesant de o escaladare. Totuşi, Israelul are dreptul şi datoria să îşi apere poporul şi suveranitatea şi va continua să facă asta cu forţă”, a adăugat el, dând asigurări în legătură cu situri religioase de la Ierusalim că „statu-quo-ul nu s-a schimbat şi nu se va schimba”.

Miercuri, ambasadorul palestinian la ONU Riyad Mansour a precizat într-o scrisoare către Organizaţie că întreaga „comunitatea internaţională, în special Consiliul de Securitate, trebuie să acţioneze fără întârziere pentru a cere ca Israelul să îşi înceteze atacurile împotriva populaţiei civile palestiniene”.

El a cerut de asemenea ca Israelul să îşi oprească „planurile de deplasare forţată şi de epurare etnică a palestinienilor din oraşul” Ierusalim, unul din vectorii aflaţi la originea noului conflict.

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, a treia de luni, este prevăzută pentru vineri, potrivit unor diplomaţi.

Ea va fi publică, spre deosebire de primele două, care s-au desfăşurat cu uşile închise, şi ar urma să se ţină cu participarea reprezentanţilor israelian şi palestinian.

Citește și : Aeroportul Ramon din Israel funcţionează la parametri normali

Noua sesiune, care se va desfăşura sub formă de videoconferinţă, a fost cerută de Tunisia, Norvegia şi China, ţări cărora li s-au alăturat, potrivit unor diplomaţi, şapte state membre ale Consiliului: Irlanda, Estonia, Franţa, Marea Britanie, Saint Vincent şi Grenadine, Niger şi Vietnam.

În cadrul primelor două sesiuni, SUA, izolate, au constrâns la tăcere Consiliul de Securitate, opunându-se adoptării de declaraţii care cer încetarea ciocnirilor, considerându-le „contraproductive”.