DISTRIBUIȚI
Israel Hayom

Aviaţia israeliană a revendicat joi primele sale raiduri aeriene asupra Libanului după circa şapte ani, precizând că a vizat instalaţii de lansare de rachete, în urma tirurilor îndreptate către nordul Israelului provenind din Libanul de sud, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Avioane de luptă ale armatei au ţintit situri de lansare şi infrastructuri din Liban de unde au fost trase rachete în scop terorist”, a indicat într-un comunicat armata israeliană.


Citeşte şi: SUA resping apelul OMS pentru un moratoriu privind administrarea celei de-a treia doze de vaccin

Aviaţia israeliană bombardează în mod regulat presupuse poziţii ale mişcării islamiste palestiniene Hamas din Fâşia Gaza, precum şi poziţii ale unor elemente pro-Iran din Siria. Cele mai recente raiduri aeriene israeliene din Liban au fost înregistrate în schimb în anul 2014, a confirmat pentru France Presse armata israeliană.

În cadrul incidentelor de miercuri, trei rachete au fost lansate din sudul Libanului către nordul Israelului, doar două dintre ele ajungând pe teritoriul statului evreu. La scurt timp după aceea, armata israeliană a lansat trei serii de lovituri în direcţia Libanului.

Vezi şi: O centrală termică din sudul Turciei a fost EVACUATĂ din cauza incendiilor (VIDEO)

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a cerut să se adreseze un „mesaj ferm” Forţei interimare a ONU din Liban, UNIFIL, desfăşurată în sudul ţării, la frontiera cu Israelul şi care din 2006 supraveghează această graniţă, în coordonare cu armata libaneză, monitorizând totodată aplicarea rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU adoptată după războiului dintre Israel şi Hezbollah, mişcare armată libaneză foarte influentă în sudul Libanului. Aceasta nu a comentat însă tirurile.

Comandantul misiunii ONU, generalul Stefano Del Col, a îndemnat „părţile” să „înceteze focul şi să dea dovadă de reţinere maximă pentru a evita o escaladare, mai ales în această zi solemnă”, a indicat miercuri UNIFIL într-un comunicat publicat la împlinirea unui an de la explozia din portul Beirut, provocată de sute de tone de nitrat de amoniu depozitate necorespunzător şi soldată cu peste 200 de morţi, mii de răniţi şi ample pagube materiale.