DISTRIBUIȚI
PressTV

Iranul lucrează la centrifuge avansate de îmbogăţire a uraniului în noi situri subterane ce sunt construite lângă centrala sa nucleară Natanz, a declarat marţi ministrul israelian al apărării, dând cifre ce par să le depăşească pe cele publicate de un organism de supraveghere al ONU, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Centrifugele sunt folosite pentru purificarea uraniului pentru proiecte civile sau, la niveluri mai înalte, la producerea de combustibil pentru bombe. Progresul iranian în domeniu este urmărit de puterile mondiale ce încearcă să reînvie un acord nuclear cu Teheranul, care neagă că ar avea proiecte militare.


Vezi şi: Biden şi Mitsotakis salută relaţia greco-americană care ‘niciodată nu a fost mai bună’ (VIDEO) – Black News

„Iranul face un efort pentru a finaliza producţia şi instalarea a 1.000 de centrifuge IR6 avansate suplimentare în interiorul instalaţiilor sale nucleare, inclusiv facilităţi noi care se construiesc la situri subterane învecinate cu Natanz”, a spus ministrul apărării Benny Gantz într-un discurs la Universitatea Reichman de lângă Tel Aviv.

Un raport din 3 martie al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU declară că Iranul a instalat sau plănuieşte să instaleze în total trei cascade IR6, ceea ce înseamnă în jur de 600 de centrifuge.

Şeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat luna trecută că Iranul a creat o nouă unitate subterană la Natanz pentru fabricarea de piese de centrifuge, o aparentă precauţie împotriva atacurilor.

Citește şi: Peste 260 de luptători ucraineni au fost EVACUAŢI din Azovstal – Black News

În intervenţia sa, Gantz a făcut aluzie la vechea ameninţare a Israelului de a acţiona militar dacă va considera că diplomaţia nu este capabilă să-i oprească inamicului său declarat, Iran, mijloacele de a produce arme nucleare.

„Costul unui astfel de viitor război, care sperăm că nu se va întâmpla, poate fi prevenit sau redus” prin negocieri mai dure din partea puterilor mondiale, a spus el.