DISTRIBUIȚI

Guvernul israelian a aprobat luni alocarea unei sume de circa opt miliarde de euro pe 5 ani în scopul ameliorării condiţiilor socio-economice pentru minoritatea arabă din Israel, comunitate care se plânge de discriminări şi se confruntă cu un val de criminalitate fără precedent, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest plan, aprobat duminică seara de guvern, intervine în condiţiile în care coaliţia condusă de premierul Naftali Bennett, care i-a succedat în iunie guvernului lui Benjamin Netanyahu, are până pe 14 noiembrie termen pentru a adopta bugetul de stat şi a evita astfel organizarea de noi alegeri.


Citeşte şi: Majoritatea miniştrilor şi a membrilor civili ai Consiliului de tranziţie au fost ARESTAŢI în Sudan – Black News

Pentru prima dată în istoria Israelului, un partid arab – islamiştii moderaţi din formaţiunea Ra’am a lui Mansour Abbas – susţine coaliţia de la putere.

Planul pe cinci ani al guvernului israelian prevede investiţii de 30 de miliarde de şekeli (circa 8 miliarde de euro) pentru finanţarea diferitelor iniţiative, în scopul de a „reduce discrepanţa” între minoritatea arabă şi majoritatea evreiască a ţării.

Reprezentând circa o cincime din populaţie, cetăţenii arabi din Israel sunt descendenţii palestinienilor care au rămas pe pământurile lor după înfiinţarea statului israelian în 1948.

Ei deţin paşapoarte israeliene şi au drept de vot, însă minoritatea arabă este lovită de o rată a şomajului mai mare decât media la nivel naţional şi se declară victima discriminărilor de orice fel, în special în materie de locuinţe şi de aplicare a legii.

Guvernul israelian a dat de asemenea undă verde în noaptea de duminică spre luni unei investiţii suplimentare de 2,5 miliarde de şekeli (670 milioane de euro) pe cinci ani, pentru a lupta împotriva crimelor şi violenţei în oraşele arabe israeliene, unde rata de omucideri şi cazuri de extorcare a atins un nivel fără precedent.

Citeşte şi: Coronavirusul REVINE în China! Autorităţile impun noi măsuri de izolare şi restricţii – Black News

Vineri, mii de cetăţeni arabi au manifestat la Umm al-Fahm pentru a cere intervenţia statului în stăvilirea acestor violenţe.

De la începutul anului, în comunitatea arabă israeliană au fost comise 102 de omucideri voluntare, suscitând o îngrijorare crescândă privind spirala de violenţe în cadrul acestei minorităţi.