DISTRIBUIȚI
Streaks of light are seen as Israel's Iron Dome anti-missile system intercepts rockets launched from the Gaza Strip towards Israel, as seen from Ashkelon, Israel April 21, 2022. REUTERS/Amir Cohen TPX IMAGES OF THE DAY

Sistemul de interceptare israelian Iron Dome a doborât 97% din rachetele palestiniene pe care le-a atacat în timpul luptelor din Gaza din weekend, a declarat armata, o îmbunătățire a performanței sistemului susținut de SUA, scrie Reuters , informează mediafax.

Lansat pentru prima dată în 2011, Iron Dome – care lansează rachete ghidate pentru a lovi în aer rachete cu rază scurtă de acțiune – a fost evaluat ca având un succes de 85% de către oficialii israelieni și americani din domeniul apărării. Procentul a crescut la 90% în timpul unui război din Gaza din 2012.


Citește și :  Joe Biden va găzdui în septembrie un summit cu liderii Insulelor Pacificului

Fabricat de compania de stat Rafael Advanced Defense Systems Ltd., cu sprijinul firmei americane Raytheon Technologies Corp., Iron Dome este conceput pentru a economisi rachete interceptoare costisitoare, atacând doar rachetele care se află pe o traiectorie care urmează să lovească zone populate.

Sistemul a interceptat 97% dintre acestea în timpul unei intensificări a luptelor cu militanții palestinieni ai Jihadului Islamic în Gaza începând de vineri, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, descriind-o ca fiind cea mai bună performanță de până acum.

„Ne îmbunătățim capacitățile tot timpul”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Jihadul islamic a lansat 580 de rachete asupra Israelului până duminică dimineața, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că aproximativ 20% au căzut în Gaza, în timp ce restul au ajuns până la periferia Tel Avivului și a Ierusalimului.

Citește și : 24 de persoane au murit în Fâşia Gaza de la izbucnirea violenţei între Israel şi gruparea Jihadul Islamic