DISTRIBUIȚI
PressTV

Guvernul Israelului a admis că a dispus facilitarea exporturilor de sisteme cibernetice ofensive, în pofida criticilor privind utilizarea acestor tehnologii de către guverne pentru spionarea adversarilor politici, relatează agenţia Reuters, potrivit mediafax.

Ministerul israelian al Apărării a recunoscut că a acordat excepţii pentru vânzarea de către companii a unor sisteme cibernetice în anumite ţări. „Schimbarea legislaţiei a fost decisă pentru a facilita servicii efective pentru industria israeliană, menţinând însă şi protejând standardele internaţionale pentru controlul exporturilor şi supraveghere”, a argumentat Ministerul israelian al Apărării.


Citește și : Un colaborator al WikiLeaks a DISPĂRUT în urma unui accident de caiac. Poliţia norvegiană îl caută de anul trecut!

Guvernul israelian a refuzat să precizeze spre ce ţări sunt facilitate exporturile de sisteme cibernetice. Ministerul israelian al Economiei a creat un departament special pentru tehnologii cibernetice ofensive şi defensive.

Până de curând, sistemele de armament avansate erau utilizate doar de agenţii dezvoltate de spionaj, precum cele din Statele Unite, Israel, China şi Rusia. Însă în ultima perioadă a apărut o piaţă comercială solidă pentru instrumente de interceptare şi supraveghere, iar firme din Israel au activităţi importante pe această piaţă.

Unele organizaţii pentru drepturile omului au denunţat lipsa controalelor eficiente ale autorităţilor israeliene în industria producerii şi comercializării sistemelor cibernetice. Organizaţia Amnesty International a recomandat Guvernului israelian să adopte o atitudine mai dură în privinţa acordării licenţelor de export care au generat „abuzuri asupra drepturilor omului”. Conform unor experţi, firmele cibernetice israeliene au clienţi în Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite.

Citește și : Coreea de Nord este pregătită pentru orice: Conflict deschis sau negocieri cu SUA!