DISTRIBUIȚI
Reuters

Oficiali israelieni au acuzat sâmbătă gruparea islamistă Hamas care controlează Fâşia Gaza de provocări deliberate în timpul unui amplu marş care a degenerat în confruntări violente de-a lungul graniţei Fâşiei Gaza cu Israelul, informează dpa, conform agerpres.

„Ce am văzut ieri a fost un act organizat de terorism”, a declarat sâmbătă presei purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Ronen Maneli.


Citește și : ONU adaugă pe lista neagră firme și nave care au încălcat embargoul impus Coreei de Nord

Cel puţin 16 palestinieni au fost ucişi de focuri de armă sau de obuze de tanc în apropiere de frontiera Fâşiei Gaza, unde zeci de mii de persoane au mărşăluit în numele refugiaţilor palestinieni şi al urmaşilor lor. Peste 1.400 de protestatari au fost de asemenea răniţi, majoritatea de gazele lacrimogene.

Maneli a spus că toţi cei ucişi erau bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. „Ştim că marea majoritate dintre ei erau activişti terorişti”, a afirmat el.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este „profund îngrijorat” şi a cerut o anchetă independentă asupra deceselor, după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc vineri la New York.

Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeliene, aproximativ 30.000 de palestinieni au participat la marş, marea majoritate fiind femei şi copii. Numai câteva mii de participanţi au avansat spre gardul de la frontieră, a spus el.

Războiul Arabo-Israelian din 1948 a creat un exod masiv de palestinieni din ceea ce este acum Israel. Mulţi trăiesc astăzi în Fâşia Gaza, Cisiordania şi în ţările vecine, în contextul în care Israelul nu permite revenirea lor.

Citește și : Donald Trump blochează fondurile destinate începerii reconstrucţiei în Siria