DISTRIBUIȚI
RT

Israelul a refuzat 833 cereri de ieşire din Gaza în primul trimestru din 2018, întrucât solicitanţii avea presupuse legături familiale cu mişcarea Hamas, comparativ cu 21 de cereri refuzate în perioada similară a anului trecut, au anunţat miercuri patru ONG-uri pentru drepturile omului, potrivit AFP, potrivit agerpres.

Datele au fost furnizate de Cogat, structura Ministerului Apărării israelian însărcinată cu coordonarea activităţilor israeliene în teritoriile palestiniene, la solicitarea ONG-urilor Adalah, Gisha, Al-Mezan şi Medici pentru drepturile omului-Israel.


Citește și : Numărul victimelor provocate de erupția vulcanului Fuego din Guatemala a ajuns la 161

Cele 833 de cereri au fost depuse de 529 rezidenţi din Gaza.

De peste un deceniu, enclava palestiniană cuprinsă între Israel, Egipt şi Marea Mediterană şi controlată de mişcarea Hamas este supusă unei blocade terestre, maritime şi aeriene impuse de către Israel, măsură dublată de închiderea cvasipermanentă a punctului de trecere a frontierei către Egipt.

Citește și : Emiratele Arabe Unite anunță o amnistie pentru lucrătorii imigranţi aflaţi într-o situaţie neregulamentară

”A refuza pacienţilor locali un tratament medical pe motiv că ei au legături familiale cu membri ai Hamas este o încălcare a dreptului internaţional şi este un lucru complet imoral”, au indicat aceste organizaţii într-un comunicat comun.

Acestea estimează că majorarea numărului cazurilor de refuzare a cererilor de ieşire din Gaza este consecinţa aplicării unei decizii a cabinetului de securitate israelian, din 1 ianuarie 2017. Decizia respectivă autorizează Israelul să ia ‘mai multe măsuri’ pentru a spori presiunile asupra Hamas în vederea eliberării ‘celor dispăruţi şi a ostaticilor’ israelieni în Gaza.