DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Israelul a redus marţi zona de pescuit autorizată de 15 mile marine la şase mile în largul Fâşiei Gaza, supusă unei stricte blocade israeliene, după ce o rachetă a fost lansată din enclava palestiniană spre teritoriul său, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Teritoriul palestinian, situat între Marea Mediterană, Israel şi Egipt, este supus de către Israel unei stricte blocade aeriană, terestră şi maritimă de peste un deceniu.


Citește și : FBI a primit o serie de indicii înaintea atacului de la o sinagogă din California

Israelul a extins zona de pescuit în largul enclavei palestiniene la începutul lunii aprilie până la 15 mile marine, cea mai lungă distanţă permisă după ani de zile.

Limitele dincolo de care marina israeliană capturează sau chiar deschide focul asupra ambarcaţiunilor palestiniene variază în funcţie de tensiuni.

Potrivit Cogat, organism al Ministerului Apărării ce coordonează activităţile civile israeliene în teritoriile palestiniene, noua restricţie impusă pescarilor din Gaza va fi aplicată „până la un nou ordin”.

Decizia a fost luată după ce o rachetă a fost trasă luni seară din Gaza, a precizat o purtătoare de cuvânt a Cogat.

Potrivit armatei israeliene, această rachetă a aterizat în Marea Mediterană, la câţiva kilometri de coastele israeliene.

O sursă militară israeliană a acuzat Jihadul Islamic, a doua forţă armată din enclava palestiniană, că a fost la originea tirului de rachetă şi că „a luat măsuri de a submina” eforturile din ultimele săptămâni pentru a menţine o încetare a focului între Israel şi Hamas, care controlează Fâşia Gaza.

Citește și : Un fost militar american care pregătea un atentat cu bombă în Long Beach a fost arestat

Hamas şi Israelul au purtat trei războaie începând din 2008, iar situaţia rămâne foarte volatilă. Israelul face responsabilă mişcarea islamistă pentru tot ceea ce se întâmplă în enclavă.