DISTRIBUIȚI
timesofisrael.com

Israelul a redeschis duminică punctele de trecere cu Fâşia Gaza, la mai mult de o săptămână după ce le închisese din cauza unei escaladări a violenţelor, a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării israelian, pe fondul armistiţiului între cele două tabere, potrivit AFP, scrie agerpres.

Punctul de trecere de la Erez, pentru persoane, şi cel de la Kerem Shalom, pentru mărfuri, au fost redeschise, a precizat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a unităţii responsabile de punctele de trecere în cadrul Ministerului israelian al Apărării.


Citește și : Preşedintele iranian face apel la unitate pentru a combate presiunea provocată de sancțiunile impuse de SUA

Cele două puncte de trecere au fost închise săptămâna trecută în contextul recrudescenţei violenţelor soldate doar în câteva zile cu 25 de morţi de partea palestiniană şi cu patru civili ucişi de partea israeliană.

Grupările înarmate palestiniene Hamas, aflată la putere în Gaza, şi Jihadul Islamic au lansat sute de rachete asupra Israelului, atrăgându-şi tiruri de represalii din partea statului israelian împotriva unor ţinte din enclavă.

Calmul a revenit în 6 mai după anunţarea de către palestinieni a unei încetări a focului. Responsabili palestinieni au afirmat că Israelul acceptase să flexibilizeze blocada impusă de zece ani enclavei, în schimbul calmului la frontieră.

Fără a confirma acest armistiţiu, Israelul a redeschis vineri zonele de pescuit în largul Fâşiei Gaza, închise de asemenea cu o săptămână înainte.

Fâşia Gaza, cuprinsă între Israel, Egipt şi Marea Mediterană, este scena unor manifestaţii începute în martie 2018, cel mai adesea însoţite de violenţe, de-a lungul frontierei, pentru drepturile palestinienilor şi împotriva blocadei impuse enclavei de peste zece ani de statul israelian.

Israelul justifică blocada prin necesitatea de a ţine în frâu Hamas, mişcarea islamistă la putere în Gaza şi inamic cu care a avut trei războaie din 2008.

Citește și : Cel puțin 54 de incendii de vegetație au izbucnit pe teritoriul Rusiei

Potrivit observatorilor critici ai politicii Israelului, aceasta echivalează cu o pedepsire colectivă a două milioane de locuitorii ai enclavei.

Organizaţiile palestiniene au avertizat că ostilităţile riscă să fie reluate foarte repede, în absenţa unor măsuri constructive din partea Israelului.