DISTRIBUIȚI
California18

Israelul a informat SUA că este responsabilă de uciderea unui important ofiţer al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, potrivit unor informaţii publicate miercuri de cotidianul american The New York Times (NYT), transmite AFP, potrivit agerpres.

Colonelul Sayyad Khodai a fost ucis duminică de doi motociclişti, care au deschis focul asupra lui în estul capitalei iraniene în timp ce el se întorcea acasă. Khodai a primit cinci gloanţe, potrivit agenţiei oficiale Irna.


Citește și : Grecia va preda americanilor tot petrolul confiscat de pe o navă iraniană

Iribnews, site-ul televiziunii de stat iraniene, l-a prezentat pe ofiţerul ucis drept un membru al Forţei Al-Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, însărcinată cu operaţiuni externe. Victima era cunoscută în Siria, ţară aflată în război, unde Iranul ajută militar regimul lui Bashar al-Assad.

„Potrivit unui responsabil al serviciilor de informaţii care urmăresc cazul, Israelul a informat responsabili americani că se află în spatele asasinatului”, a scris miercuri NYT.

Potrivit acestei surse, care a făcut sub acoperirea anonimatului declaraţiile pentru cotidianul american, Israelul a declarat SUA că această operaţiune era menită să pună capăt acţiunilor unui grup ce opera în cadrul Forţei Al-Quds.

Luni, preşedintele iranian Ebrahim Raissi a declarat că moartea colonelului Sayyad Khodai „va fi răzbunată”. „Nu există nicio îndoială că mâna aroganţei mondiale poate fi văzută în această crimă”, a spus Raissi, expresie care face referire la SUA şi aliaţii lor, în frazeologia oficială a Republicii Islamice.

Marţi, mii de iranieni i-au adus un ultim omagiu colonelului Khodai, calificat drept „martir”. Unii participanţi au fluturat drapele şiite, dar şi fotografii cu militari iranieni ucişi în Irak, ţară vecină unde Iranul exercită o mare influenţă, şi în Siria, precum şi fotografii cu combatanţi din războiul irano-irakian (1980-1988). „Moarte Americii!” şi „Moarte Israelului!”, au strigat ei ocazional pe drum.

La trecerea cortegiului, pe un panou publicitar cuvintele „răzbunare teribilă” însoţeau un portret al generalului Qassem Soleimani, fost comandant al Forţei Al-Quds, ucis în Irak într-un raid american la Bagdad, în ianuarie 2020.

Născut în 1972 în oraşul turcofon Mianeh din provincia Azerbaidjanul de Est (nord-vestul Iranului), Sayyad Khodai a fost înhumat în zona „martirilor” din cimitirul Behesht-e-Zahra, în sudul Teheranului.

Citește și : Macron îl sună pe Erdogan pentru a discuta aderearea Finlandei şi Suediei la NATO

Statul Major Interarme al Iranului a anunţat luni declanşarea unei anchete asupra „circumstanţelor exacte ale asasinării” lui Khodai.

În noiembrie 2020, o altă importantă personalitate iraniană, Mohsen Fakhrizadeh, specialist în fizică nucleară, a fost ucis lângă Teheran într-un atac împotriva convoiului său, asasinat pentru care Iranul a acuzat Israelul.

Iranul consideră Israelul şi SUA principalii săi inamici. Teheranul nu recunoaşte existenţa statului Israel, iar legăturile sale diplomatice cu Washingtonul au fost rupte din anii 1980.