DISTRIBUIȚI
RT

Israelul a distrus joi un tunel care ajungea din Fâşia Gaza până pe teritoriul Israelului, despre care susţine că a fost săpat de gruparea palestiniană Hamas în scopul de a comite atacuri, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Hamas, care a luptat în trei războaie cu Israelul în ultimul deceniu şi este forţa armată dominantă în Fâşia Gaza, nu a comentat până în prezent informaţiile. Fâşia Gaza este despărţită de Israel printr-un gard de sârmă.


Citește și : Criminalul Viktoriei Marinova şi-a recunsocut fapta! ‘Era beat şi foarte drogat’

„În ultimele ore forţele noastre au neutralizat un tunel pentru atacuri teroriste săpat de organizaţia teroristă Hamas, care pătrunde în Israel din centrul Fâşiei Gaza”, se menţionează într-un comunicat militar.

Purtătorul de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, le-a declarat ziariştilor, într-o teleconferinţă, că tunelul, care a fost al 15-lea descoperit şi distrus în ultimul an, intrase 200 de metri pe teritoriul Israelului.

Anterior în cursul zilei de joi armata a anunţat că sirenele care alertau asupra unor rachete palestiniene şi care au sunat în comunităţile israeliene de lângă frontiera cu Fâşia Gaza au fost o alarmă falsă.

Militanţi palestinieni înarmaţi au utilizat tunele pentru a trece neobservaţi de forţele israeliene în timpul războiului din Gaza din 2014. Israelul a dezvoltat de atunci tehnologii de detecţie şi construieşte un zid subteran care va fi finalizat în 2019 şi care va elimina definitiv ameninţarea reprezentată de acest tunele.

Tensiunile de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza au rămas la cote înalte după o scurtă repriză de confruntări directe care s-a încheiat în august şi care a inclus atacuri cu rachete palestiniene şi lovituri aeriene israeliene.

Palestinienii organizează proteste săptămânale la frontieră, în timpul cărora s-au produs şi tentative de a penetra gardul de securitate. Trupele israeliene au împuşcat mortal 195 de palestinieni şi au rănit câteva mii de la începutul protestelor în luna martie, susţin medicii din Fâşia Gaza, iar un soldat israelian a fost ucis de un lunetist din Fâşia Gaza.

Invocând raţiuni de securitate, Israelul şi Egiptul menţin restricţii stricte la frontierele lor cu Fâşia Gaza, o politică ce a agravat problemele economice din teritoriul locuit de două milioane de palestinieni.

Protestatarii din Gaza au cerut ridicarea blocadei şi dreptul de întoarcere pe pământurile de pe care familiile palestiniene au fugit sau au fost alungate în anul înfiinţării statului Israel, în 1948.

Citește și : Egiptul condamnă la moarte 17 jihadişti

Eforturile egiptene de a media un armistiţiu pe termen lung între Hamas şi Israel nu s-au soldat cu mari progrese, notează Reuters.

În cadrul unui efort susţinut de ONU pentru a uşura povara locuitorilor din Gaza, Qatarul a donat combustibil pentru a asigura funcţionarea timp de şase luni a unei centrale electrice din Fâşia Gaza. Livrarea combustibilului a început în această săptămână.

De asemenea, autorităţile de la Doha au anunţat un pachet de ajutor de urgenţă de 150 de milioane de dolari pentru Fâşia Gaza.