DISTRIBUIȚI

Israelul a întreprins cel puţin un atac asupra unui depozit de arme în Irak, a informat joi cotidianul american The New York Times (NYT), preluat vineri de AFP, potrivit agerpres.

Un înalt responsabil al serviciilor de informaţii din Orientul Mijlociu a declarat că Israelul a bombardat o bază situată la nord de Bagdad în iulie, în timp ce doi responsabili americani au afirmat că statului israelian a efectuat mai multe lovituri aeriene în Irak în ultimele zile, potrivit NYT.


Citeşte şi: Joko Widodo anunţă restabilirea ordinii în Papua de Vest

În iulie, explozii au lovit patru baze ale Hashd al-Shaabi, o alianţă constituită doar din grupări armate favorabile Iranului şi care se opun prezenţei americane în Irak.

Israelul a bombardat în mai multe reprize ţinte iraniene din Siria, însă o extindere a acestei campanii spre Irak – unde statul israelian a atacat reactorul nuclear din Osirak în 1981 – ar risca să submineze relaţiile dintre Bagdad şi Washington.

Miercuri, şeful-adjunct al Hashd al-Shaabi, Abou Mahdi al-Mouhandess, care figurează pe lista neagră a SUA din cauza antiamericanismului său violent, a acuzat forţele SUA că sunt „singura entitate responsabilă” de atacurile întreprinse, potrivit lui, „de agenţi sau cadre de operaţiuni speciale cu avioane moderne”. Pentagonul a negat orice implicare.

Vezi şi: Ca la el acasă: Boris Johnson s-a așezat cu piciorul pe masă la Palatul Elysee

Liderul Hashd al-Shaabi, Faleh al-Fayyadh, a revenit joi asupra acuzaţiilor adjunctului său, precizând că anchetele sunt în curs. El afirmă că „investigaţiile preliminare” au arătat că aceste explozii „au fost planificate de o parte străină”, însă ancheta va continua „pentru a determina cu exactitate părţile responsabile, pentru a lua măsurile adecvate”.