DISTRIBUIȚI
afp

Israelul a acordat o extindere a zonei de pescuit autorizate în largul Fâşiei Gaza începând de vineri dimineaţă, la câteva zile după bombardamente ca răspuns la lansarea de baloane incendiare din enclava palestiniană, informează France Presse, potrivit agerpres

„Ca urmare a situaţiei de securitate (…) zona de pescuit a Fâşiei Gaza va fi extinsă de vineri dimineaţă de la 6 la 12 mile marine” (de la 11 la 22 km aproximativ), a anunţat într-un comunicat Cogat, organismul israelian în subordinea Ministerului Apărării şi responsabil cu operaţiunile civile în teritoriile palestiniene.


Citește și : Fostul cardinal american Theodore McCarrick, inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent

Şi „de duminică, echipamentele şi bunurile pentru proiectele comunităţii internaţionale din Gaza vor putea fi importate în Fâşia Gaza”, se adaugă în comunicat.

Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza duminică, după lansarea de baloane incendiare spre teritoriul său din enclava palestiniană.

Anterior, Israelul anunţase că reduce la jumătate zona de pescuit autorizată în largul Fâşiei Gaza.

Zona de pescuit şi importurile sunt folosite de Israel pentru a pedepsi sau recompensa Fâşia Gaza pentru situaţia în materie de securitate.

Israelul anunţase pe 12 iulie o extindere a zonei de pescuit şi o creştere a volumului importurilor autorizate în Fâşia Gaza, după o revenire la „calm”.

Zona de pescuit autorizată înainte de declanşarea conflictului în luna mai era de 15 mile marine (aproximativ 28 km), dar Israelul a redus-o în timpul ostilităţilor.

Citește și : Comisia Europeană cere statelor UE să ajute Lituania în gestionarea valului de mii de migranţi ilegali din Belarus

Incidente sporadice – lansare de baloane incendiare din Gaza şi lovituri aeriene israeliene de represalii – au avut loc de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu fragil ce a pus capăt unui război fulger de 11 zile, între 10 şi 21 mai.

„Aceste noi măsuri sunt condiţionate de continuarea situaţiei stabile de securitate în regiune”, se precizează în comunicatul Cogat.