DISTRIBUIȚI

Deţinătorii de paşapoarte israeliene nu pot călători în Arabia Saudită, potrivit ministrului saudit de externe, a relatat luni CNN, a doua zi după ce Israelul anunţase un decret fără precedent ce autorizează deplasarea cetăţenilor săi în regat, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Duminică, ministrul de interne israelian Arie Dery „a semnat pentru prima dată un decret prin care îi autorizează pe israelieni să meargă în Arabia Saudită”, un anunţ perceput ca un nou semn de apropiere între aceste două puteri regionale aliate cu Statele Unite şi adversare ale Iranului.


Citeşte şi: Doi arabi israelieni, inculpaţi pentru spionaj

„Politica noastră este constantă, nu avem relaţii cu statul Israel şi deţinătorii de paşaport israelian nu pot vizita regatul în acest moment”, a declarat ministrul saudit de externe, prinţul Faisal bin Farhan al-Saud, într-un interviu acordat CNN, potrivit website-ului în arabă al canalului american.

Decizia autorităţilor israeliene este de a permite eliberarea de permise de ieşire către Arabia Saudită „în scopuri religioase în timpul Hajj şi Umrah” – pelerinaje musulmane – sau „pentru participare la întâlniri de afaceri ori de a căuta investiţii”.

Riadul nu întreţine relaţii diplomatice oficiale cu statul Israel. Istoric, ţările arabe au făcut din soluţionarea chestiunii palestiniene condiţia normalizării cu Israelul.

Citeşte şi: Americanii sunt sfătuiţi să evite călătoriile în China

„Cred că atunci când se va încheia un acord de pace între palestinieni şi israelieni, problema integrării Israelului în mediul său regional va fi pe masă”, a adăugat prinţul Faisal, refuzând să comenteze iniţiativa preşedintelui american Donald Trump, potrivit CNN.

Locatarul Casei Albe a anunţat că îşi va face public planul de pace marţi la ora 17.00 GMT. Palestinienii au solicitat comunităţii internaţionale să boicoteze acest proiect, considerându-l pe preşedintele american prea favorabil Israelului.