DISTRIBUIȚI
Iranians, some wearing protective masks, wait to cross a street in the capital Tehran on February 22, 2020. - Iran today reported one more death among 10 new cases of coronavirus, bringing the total number of deaths in the Islamic republic to five and infections to 28. (Photo by ATTA KENARE / AFP)

În jur de 1,5 milioane de israelieni au descărcat în ultima săptămână aplicaţia mobilă care îi alertează pe utilizatori dacă şi-au încrucişat drumurile cu un pacient cu coronavirus, a indicat miercuri Ministerul Sănătăţii, potrivit Reuters, scrie agerpres.

Aplicaţia ‘HaMagen’ – ‘Scutul’, în ebraică – a stârnit până acum interesul unor ţări ca Germania, Italia, Marea Britanie, Australia şi Chile, a afirmat Morris Dorfman, director general adjunct în minister.


Citește și : Erdogan: Turcia va lua măsuri suplimentare dacă nu se respectă ‘carantina voluntară’

În baza unei iniţative a ministerului, dezvoltatorii au creat o aplicaţie folosind surse deschise, astfel încât să poată fi desfăşurată rapid în alte ţări, fără costuri, a explicat el.

‘Întrebarea cea mai frecventă care ni se pune nu este despre tehnologie. Este dacă oamenii descarcă în mod voluntar aplicaţia – cum îi puteţi convinge pe oameni să facă acest lucru?’, a relatat Dorfman.

Datele personale şi de localizare ale utilizatorului rămân pe telefonul acestuia şi nu sunt disponibile altora, aşa încât operatorii aplicaţiei nu îl pot urmări fără cunoştinţa sa.

Aplicaţia le permite utilizatorilor să decidă dacă să anunţe către minister că au fost expuşi la coronavirus.

În prima săptămână, 50.000 de utilizatori au raportat că au intrat în carantină autoimpusă.

Pe lângă ebraică, aplicaţia mai este disponibilă în limbile engleză, franceză, arabă şi rusă.

Separat, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ordonat serviciului de securitate internă Shin Bet să monitorizeze telefoanele mobile ale potenţialilor purtători de coronavirus, o decizie întâmpinată cu proteste de organizaţii pentru apărarea drepturilor cetăţeneşti.

Potrivit lui Dorfman, supravegherea guvernamentală este în continuare necesară pentru că, atunci când o persoană este confirmată cu coronavirus, oficialii trebuie să acţioneze rapid pentru a-i depista pe cei cu care aceasta a intrat în contact. Numai 17% dintre israelieni au descărcat până acum aplicaţia, ceea ce este insuficient.

‘Trebuie să ne asigurăm că toţi israelienii deţin aplicaţia’, a afirmat el.

Citește și : Măsurile de distanţare socială din Marea Britanie par să dea rezultate (studiu preliminar)

După vacanţa de Paştele evreiesc, guvernul intenţionează să permită revenirea graduală a oamenilor la muncă şi ar fi important ca toţi să aibă atunci aplicaţia, a mai spus responsabilul din Ministerul Sănătăţii.

HaMagen este una din cele aproximativ 100 de tehnologii israeliene dezvoltate împotriva epidemiei de coronavirus, conform ONG-ului Start-Up Nation Central.

Printre partenerii ministerului în dezvoltarea HaMagen se află compania GlobeKeeper din Tel Aviv, a cărei aplicaţie proprie de monitorizare a coronavirusului, SAFE, va fi testată săptămâna viitoare în câteva state din India, a declarat Dan Pel, CEO al companiei. ‘Suntem în discuţii cu peste 20 de ţări din Europa şi America de Nord’, a adăugat el.