DISTRIBUIȚI
metronews.ca

Un israelian a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că a provocat un incendiu în lăcaşul de cult aflat pe locul unde, potrivit tradiţiei creştine, Iisus Hristos a făcut un miracol înmulţind pâinile, a indicat o sursă judiciară, citată de AFP, conform agerpres .

Tribunalul din Nazaret l-a condamnat pe Yinon Reuveni la patru ani de închisoare şi la o amendă de 50.000 de şekeli (circa 12.500 de euro) pentru că a incendiat în iunie 2015 două încăperi din sanctuarul din Tabgha, un sit creştin de pe malul de nord-vest al Lacului Tiberiada (Marea Galileei), în nordul Israelului.


Un graffiti în ebraica biblică ce făcea apel la eliminarea din Israel a idolilor păgâni a fost găsit la faţa locului. Biserica Înmulţirii Pâinilor şi a Peştilor nu a avut însă de suferit.

Potrivit media, inculpatul este în vârstă de 23 de ani şi trăieşte într-o colonie ilegală din Baladim, în nordul Cisiordaniei, ocupată de către Israel. Coloniile ilegale sunt cele care nu au obţinut toate autorizaţiile necesare din partea autorităţilor israeliene. În ele trăiesc numeroşi colonişti evrei tineri radicalizaţi.

Citește și : Michel Barnier : Este exclus un acord de liber-schimb între UE și Marea Britanie înainte de Brexit

Potrivit avocatului său, Itamar Ben Gvir, pedeapsa împotriva clientului său este ”exagerată”, el invocând condamnările mai puţin grele decise în trecut în cazul unor arabi care au incendiat o şcoală religioasă evreiască sau o sinagogă, şi a anunţat într-un comunicat că va face apel.

Yinon Reuveni a fost recunoscut vinovat în iulie de ”incendiu voluntar agravat” şi de ”conspiraţii criminale”.

Atriumul Bisericii Înmulţirii Pâinilor şi a Peştilor a fost redeschis în februarie după o slujbă oficiată în prezenţa unor demnitari creştini şi a donatorilor.

De ani de zile, activişti de extrema dreaptă sau colonişti comit în Israel şi în Teritoriile palestiniene ocupate (de către Israel), sub lozinca ”preţul de plătit”, agresiuni şi acte de vandalism împotriva palestinienilor, a arabilor israelieni, a locurilor de cult musulmane şi creştine, sau chiar împotriva armatei israeliene.

Situl din Tabgha a fost ţinta unui precedent atac în aprilie 2014, când tineri evrei religioşi au avariat cruci şi au agresat călugări, potrivit unor responsabili creştini.