DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Sute de migranţi africani au manifestat joi în sudul Israelului împotriva încarcerării mai multora dintre ei, în virtutea unei noi politici guvernamentale, conform agerpres.

Israelul se pregăteşte să expulzeze mii de eritreeni şi sudanezi intraţi ilegal în ţară şi care nu au o cerere de azil în curs de procesare. Aceştia au două posibilităţi: să plece până la începutul lunii aprilie – fie spre ţara lor de origine sau o ţară terţă – sau să intre la închisoare pe perioadă nedeterminată, relatează AFP.


Planul viza la început bărbaţii singuri care nu au depus o cerere de azil sau a căror cerere a fost respinsă.

Citește și : Turcia : Principalul partid prokurd cere oprirea ofensivei împotriva YPG în Afrin

Autorităţile au transferat marţi la închisoarea Saharonim (sud) primii migranţi eritreeni care erau închişi în centrul de la Holot, nu departe de închisoare, şi care au refuzat să plece.

Sute de migranţi au protestat în faţa centrului de detenţie Saharonim, unde cel puţin 12 dintre ei sunt închişi de marţi.

Alte sute de deţinuţi din Holot, un centru cu regim deschis de detenţie, au intrat în greva foamei marţi noapte, potrivit organizaţiilor de ajutorare.

Cu mâinile ridicate deasupra capului, manifestanţii au scandat: „Nu suntem criminali, suntem refugiaţi. Fără expulzare, fără închisoare, nu suntem de vânzare, suntem solicitanţi de azil”.

Guvernul păstrează secret numele ţării sau ţărilor cu care ar fi căzut de acord să primească migranţii expulzaţi din Israel. Organizaţiile de ajutorare vorbesc în special despre Rwanda.

Migranţii africani au sosit în cea mai mare parte după 2007, infiltrându-se din Sinaiul egiptean. Graniţa cu Egiptul a fost de atunci închisă aproape ermetic, punând capăt trecerilor clandestinilor.

Migranţii s-au stabilit în număr mare în cartierele sărace din sudul Tel Avivului, capitala economică a ţării.

Prezenţa lor a provocat fricţiuni cu israelienii. Responsabili religioşi şi conservatori i-au prezentat pe aceşti migranţi musulmani sau creştini ca o ameninţare la adresa identităţii evreieşti a Israelului.

Planul guvernului, considerat cel mai de dreapta din istoria Israelului, a fost condamnat pe scară largă de Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi (UNHCR), intelectuali şi medici.