DISTRIBUIȚI
France 24

Un apropiat şi fost purtător de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu a semnat o înţelegere ca martor într-unul din cazurile de corupţie care îl vizează pe şeful guvernului, a indicat luni Ministerul Justiţiei, transmit Reuters, AFP şi dpa.

Dezvăluirea privind acordul intervenit între Nir Hefetz, fost purtător de cuvânt al lui Netanyahu, şi anchetatori intervine cu câteva ore înaintea întâlnirii prevăzute să aibă loc la Washington între premierul israelian şi preşedintele american Donald Trump, potrivit agerpres.


Nir Hefetz a semnat cu anchetatorii un acord care îi conferă statutul de ‘martor al statului’, în schimbul clemenţei justiţiei în cazul Bezeq, după numele celui mai important grup israelian de telecomunicaţii.

Citește și : Vladimir Putin şi-ar fi dorit să împiedice prăbuşirea URSS

Poliţia vrea să afle dacă Benjamin Netanyahu şi soţia sa Sara au încercat să-şi asigure o acoperire favorabilă din partea site-ului de informaţii Walla în schimbul unor privilegii din partea guvernului, care ar fi putut aduce sute de milioane de dolari în conturile Bezeq, conform presei. Walla este proprietatea lui Shaul Elovitch, principalul acţionar al Bezeq.

Nir Hefetz este cel de-al treilea apropiat sau fost apropiat al lui Netanyahu care acceptă să coopereze cu anchetatorii în cele cel puţin şase dosare care îl vizează direct sau indirect pe prim-ministru.

Hefetz, care a fost purtător de cuvânt oficial al lui Netanyahu în 2009-2010 şi consilier de presă al familiei sale din 2004 până în 2017, a fost transferat duminică în arest la domiciliu.

Vineri, poliţia i-a audiat pentru prima dată pe cei doi soţi Netanyahu în ancheta legată de compania de telecomunicaţii Bezeq.

Presa israeliană a relatat luna trecută că şi Shlomo Filber, un confident al lui Netanyahu şi ex-director general în Ministerul Comunicaţiilor, va fi ‘martor al statului’ în cazul Bezeq.