DISTRIBUIȚI

Procurorul general din Israel, Avichai Mandelblit, a decis inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru acte de corupţie, iar hotărârea formală probabil va fi anunţată joi, afirmă surse citate de posturile de televiziune Channel 12 şi Channel 13, potrivit Mediafax.

Avichai Mandelblit a decis inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru abuz de încredere, în „Cazul 2000”, afirmă sursele citate. Dosarul se referă la o presupusă acţiune a premierului israelian de a ajunge la o înţelegere cu Arnon „Noni” Mozes, patronul cotidianului Yedioth Ahronoth, prin care să obţină materiale media favorabile în schimbul unor măsuri împotriva publicaţiei concurente Israel Hayom. Potrivit surselor citate, şi Mozes probabil va fi inculpat pentru acte de corupţie.


Citește și : Partidul Popular European va analiza posibilitatea excluderii lui Viktor Orban și a partidului său, Fidesz

De asemenea, Benjamin Netanyahu riscă să fie inculpat pentru mită în „Cazul 4000”, în care este suspectat că a luat decizii de reglementare care l-au avantajat pe Shaul Elovitch, principalul acţionar al Bezeq, cea mai mare firmă de telecomunicaţii din Israel, în schimbul unor materiale media favorabile difuzate pe site-ul Walla News. Benjamin Netanyahu riscă să fie inculpat şi în „Cazul 1000”, pentru abuz de încredere deoarece ar fi primit cadouri în valoare de aproximativ un milion de shekeli (circa 280.000 de dolari) de la oameni de afaceri, în schimbul promovării intereselor acestora.

Poliţia israeliană a recomandat, în februarie 2018, autorităţilor judiciare, după mai mult de un an de investigaţii, inculparea pentru acte de corupţie a premierului Benjamin Netanyahu.

Decizia privind eventuala inculpare a lui Benjamin Netanyahu pentru acte de corupţie intervine în campania premergătoare scrutinului legislativ programat în Israel pe 9 aprilie.

Citește și : Cohen : Trump a minţit în legătură cu averea sa

Benjamin Netanyahu a catalogat miercuri seară drept „ridicole acuzaţiile de corupţie”. „O acuzaţie de luare de mită dispusă în baza a două articole şi jumătate publicate pe Internet constituie un pas absurd care nu are precedent judiciar. Acest castel de cărţi se va prăbuşi curând”, a reacţionat Netanyahu, citat de cotidianul Times of Israel.