DISTRIBUIȚI
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at his Jerusalem office on August 2, 2015. AFP PHOTO / POOL / GALI TIBBON (Photo credit should read GALI TIBBON/AFP/Getty Images)

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a felicitat sâmbătă armata pentru că „a apărat graniţele ţării” în cursul unei manifestaţii desfăşurate cu o zi înainte în Fâşia Gaza unde 16 palestinieni au fost ucişi în apropierea barierei frontaliere, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Bravo soldaţilor noştri!”, a scris el într-un comunicat. „Israelul acţionează ferm şi cu hotărâre pentru a apăra suveranitatea sa şi securitatea cetăţenilor săi”, a adăugat Benjamin Netanyahu.


Citește și : UE cere o anchetă independentă cu privire la înfruntările soldate cu 16 morţi în Fâșia Gaza

Vineri, zeci de mii de manifestanţi palestinieni, în special femei şi copii, s-au îndreptat către mai multe puncte de-a lungul barierei frontaliere care separă Fâşia Gaza de Israel cu ocazia unei mişcări de protest prevăzute să dureze şase săptămâni pentru a cere ‘dreptul de a se întoarce’ al refugiaţilor palestinieni şi descendenţilor lor şi a denunţa stricta blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza.

Armata susţine că a deschis focul din necesitate asupra manifestanţilor care aruncau cu bolovani şi cocteiluri Molotov în direcţia soldaţilor. Potrivit acesteia, unii dintre ei au încercat să distrugă bariera şi să pătrundă pe teritoriul Israelului.

Ministerul Sănătăţii din enclavă a făcut cunoscut că 16 palestinieni au fost ucişi şi peste 1.400 au fost răniţi, dintre care 758 de gloanţe reale. De partea israeliană nu s-a înregistrat victime sau răniţi.

Palestinienii acuză Israelul de folosirea disproporţionată a forţei, iar organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului îşi pun întrebări cu privire la aceste focuri de armă cu gloanţe reale.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a decretat sâmbătă zi de doliu naţional şi a acuzat Israelul că este singur vinovat pentru aceste crime.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, precum şi reprezentanta diplomaţiei europene, Federica Mogherini, au cerut o „anchetă independentă”.

Sâmbătă, mii de locuitori din Fâşia Gaza au luat parte la funeraliile manifestanţilor ucişi cu o zi înainte, unii dintre ei cerând „răzbunare”.

Citește și : Marea Britanie : Poliţia de frontieră a percheziţionat bordul unui avion rus Aeroflot la Londra. Rusia se declară indignată