DISTRIBUIȚI
The Nation

Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud şi premierul în exerciţiu al Israelului, i-a cerut din nou luni seară lui Avigdor Lieberman, preşedintele partidului Yisrael Beiteinu, să se alăture coaliţiei sale, pentru a evita convocarea alegerilor parlamentare anticipate, potrivit mediafax.

„Fac tot posibilul pentru a forma un guvern de dreapta şi a evita alegeri anticipate care ar costa miliarde de shekeli”, a declarat Benjamin Netanyahu în cursul unei conferinţe de presă organizate luni seară la sediul Knessetului, informează cotidianul Times of Israel.


Citește și : Primul pas în parlamentul israelian pentru dizolvarea sa şi posibile noi alegeri

Benjamin Netanyahu, liderul partidului de centru-dreapta Likud, susţine că Avigdor Lieberman, liderul formaţiunii Yisrael Beiteinu (Israel Casa Noastră), este vinovat de impasul negocierilor politice.

„Nu există niciun motiv să ajungem la noi alegeri şi să paralizăm ţara încă un an şi jumătate. Există soluţii excelente şi, dacă există voinţă, criza se poate rezolva în două minute”, a apreciat Netanyahu.

În contextul impasului negocierilor, partidul Likud, condus de Benjamin Netanyahu, a depus o moţiune pentru dizolvarea Knessetului. Moţiunea a fost aprobată luni în primă lectură.

Benjamin Netanyahu, care a revendicat victoria în scrutinul parlamentar anticipat din aprilie, poate forma o coaliţie guvernamentală doar până miercuri la ora 24.00, în virtutea mandatului acordat de preşedintele Reuven Rivlin acum şase săptămâni. Dacă nu va reuşi să formeze o coaliţie guvernamentală până miercuri seară, preşedintele Reuven Rivlin ar putea acorda altui politician sarcina formării guvernului. Situaţia ar putea deveni favorabilă pentru generalul Benjamin Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene şi liderul formaţiunii de opoziţie Albastru & Alb (centru), care a obţinut în aprilie 35 de mandate în Knesset, la egalitate cu partidul Likud (centru-dreapta). Benjamin Netanyahu, care riscă să fie pus sub acuzare pentru corupţie, a primit sarcina formării noului guvern deoarece a argumentat că are şanse mai mari decât Benny Gantz să alcătuiască o coaliţie majoritară.

Citește și : Rusia a închis toate ‘robinetele’ de combustibili spre Ucraina

Criza politică din Israel ar putea conduce la amânarea prezentării oficiale de către Administraţia Donald Trump a planului de pace israelo-palestinian, contestat deja de liderii palestinieni.