DISTRIBUIȚI
AP

Ismail Haniyeh a fost ales pentru un al doilea mandat la şefia Hamas, gruparea islamistă palestiniană care controlează Fâşia Gaza, au declarat duminică pentru Reuters două oficialităţi palestiniene, potrivit agerpres.   

„Fratele Ismail Haniyeh a fost reales ca şef al biroului politic al mişcării pentru a doua oară”, a declarat o oficialitate palestiniană pentru agenţia de presă britanică.


Citește și :  Ocean Viking a salvat aproape 200 de migranţi aflaţi pe ambarcaţiuni în primejdie în largul Libiei

Mandatul lui Haniyeh este de patru ani.

Haniyeh, care conduce gruparea din 2017, a controlat activităţile politice ale Hamas de-a lungul mai multor confruntări armate cu Israelul – inclusiv un conflict de 11 zile în mai, soldat cu peste 250 de morţi în Gaza şi 13 în Israel.

El a fost mâna dreaptă a fondatorului Hamas, şeicul Ahmed Yassin din Gaza, înainte de asasinarea în 2004 a predicatorului, ţintuit într-un scaun cu rotile.

Haniyeh, în vârstă de 58 de ani, a supervizat intrarea Hamas în politică în 2006, când gruparea a câştigat în mod surprinzător alegerile legislative palestiniene, învingând Fatah, partid divizat condus de preşedintele Mahmoud Abbas.

Citește și : Justiția americană a dispus confiscarea unui petrolier suspectat că efectuează livrări în Coreea de Nord

Şeful Hamas a devenit premier pentru scurt timp după victoria din ianuarie 2006, însă gruparea – considerată organizaţie teroristă de către SUA, Israel şi Uniunea Europeană – a fost evitată de către comunitatea internaţională.