DISTRIBUIȚI
Pixabay

Islanda a anunţat marţi o relaxare progresivă a măsurilor de luptă împotriva noului coronavirus începând din 4 mai, odată cu redeschiderea liceelor şi universităţilor, potrivit AFP, scrie agerpres.

Închise de aproape o lună, liceele şi universităţile îşi vor putea începe din nou cursurile la începutul lunii mai; saloanele de coafură şi muzeele vor fi de asemenea autorizate să se deschidă, iar dacă restricţiile privind adunările vor rămâne în vigoare limita va trece de la 20 la 50 de persoane.


Citește și : Doi giganți farma se asociază pentru crearea unui vaccin anti-coronavirus

În schimb, piscinele, sălile de sport, sălile de cinema, barurile şi celelalte restaurante vor rămâne închise.

Autorităţile sanitare au anunţat săptămâna trecută că insula din nordul Atlanticului a atins vârful epidemiei. Marţi, numărul cazurilor diagnosticate a continuat să fie în scădere, pentru a patra zi consecutiv.

În Islanda au fost înregistrate până în prezent 1.720 de cazuri de contaminare cu SARS CoV-2 şi opt decese.

Şefa guvernului islandez a insistat cu toate acestea într-o conferinţă de presă asupra necesităţii de a se menţine pentru următoarele trei săptămâni măsurile restrictive în vigoare, introduse treptat începând cu 16 martie.

„A opri acum totul ar fi ca şi cum ai renunţa la o drumeţie montană pe ultima pantă”, a comentat Katrin Jakobsdottir.

Citește și : Mai mulți politicieni germani cer redeschiderea treptată a școlilor

Flexibilizarea progresivă a măsurilor ar urma să aibă loc pe etape la fiecare trei-patru săptămâni, au spus autorităţile.

„Cu aceste măsuri stricte, rezultatele au dus la o scădere zilnică a numărului de infecţii, dar asta nu înseamnă că victoria a fost câştigată”, a avertizat şefa guvernului islandez.