DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Islanda organizează duminică o ceremonie de comemorare a primului ghețar dispărut din cauza schimbărilor climatice cu invitați din lumea politică și de la universități din toată lumea, anunță Deutsche Welle, potrivit mediafax.

Islandezii comemorează dispariția ghețarului Okjokull printr-o ceremonie la care participă primul ministru al țării și invitați din mediul universitar internațional și de la Națiunile Unite.


Citește și : SUA: Manifestanţii ale celor două extreme la Portland; niciun incident major

Topirea ghețarului Okjokull, din vestul insulei este considerată un indiciu al efectelor încălzirii globale.

Ceremonia include dezvelirea unei plăci de bronz la inițiativa cercetărorilor de la Universitatea Rice din Statele Unite, printre invitați numărându-se primul ministru islandez, Katrin Jakobsdottir, Ministrul Mediului, Gudmundur Ingi Gudbrandsson și comisarul ONU pentru drepturile omului, Mary Robinson.

”Acesta va fi primul monument dedicat unui ghețar dispărut din cauza schimbărilor climatice”, a explicat Cymene Howe, profestor de antropologie la Universitatea Rice.

Savanții avertizează că 400 de ghețari din Islanda riscă să aibă aceeași soartă și pot să se topească până în anul 2200. În prezent, în Islanda dispar aproximativ 11 miliarde de tone de gheață pe an, arată studiile.

The researchers said that as conversations about climate change can be abstract with „many dire statistics and sophisticated scientific models that can feel incomprehensible”, a monument to a fallen glacier is a better way for people to comprehend what is happening to the planet.

Okjokull, care în limba islandeză înseamnă „ghețarul ok”, a fost primul ghețar important din Islanda care și-a pierdut catalogarea ca formațiune de gheață în 2014.

Citește și : Moscova nu a refuzat niciodată să discute cu Washingtonul despre Tratatul INF(ministrul rus al apărării)

În 1890, Okjokull acoperea 16 kilometri pătrați dar, în 2012, nu mai avea decât 700 de metri pătrați.

Potrivit Uniunii Internaționale pentru Protejarea Naturii (The International Union for Conservation of Nature) aproape jumătate dintre siturile protejate din lume se estimează că vor rămâne fără ghețari până în 2100 dacă efectul de seră provocat de emisiile de gaze continuă la rata actuală.

Turismul este unul dintre domeniile majore ale economiei islandeze. Nu mai puțin de 2.3 milioane de turiști vizitând Islanda în fiecare an, cei mai mulți dintre aceștia venind ca să admire ghețarii