DISTRIBUIȚI
DW

Islanda a aprobat miercuri vaccinul anti-Covid Janssen, produs de laboratorul american Johnson & Johnson şi va începe primele vaccinări de săptămâna viitoare, fără limită de vârstă, au anunţat autorităţile sanitare, relatează AFP, potrivit agerpres

„Am primit concluzia de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) potrivit căreia vaccinul Janssen poate fi utilizat şi, prin urmare, va fi distribuit săptămâna viitoare”, a anunţat Kamilla Josefsdottir, medic specialist în boli infecţioase la Direcţia de Sănătate, într-o conferinţă de presă.


Citește și : Derek Chauvin, simbolul abuzurilor polițienești din SUA

Această decizie survine la o zi după unda verde dată de EMA, care a considerat raportul beneficii/riscuri favorabil pentru acest ser.

În decizia sa, autoritatea de reglementare europeană a estimat că cheagurile de sânge care au apărut la câteva persoane vaccinate ar trebui să fie listate ca efect secundar ”foarte rar” al acestui vaccin.

”S-a decis să nu existe restricţii cu privire la vaccinul Janssen aşa cum este acesta”, a precizat Kamilla Josefsdottir.

Aproximativ 2.400 de doze din acest vaccin au ajuns în Islanda pe 14 aprilie, dar utilizarea lor a fost suspendată ca şi în alte ţări ale Uniunii Europene – din care Islanda nu face parte, dar face parte din programul comun de livrare a vaccinurilor cu Norvegia – în baza analizelor EMA din cauza cazurilor de cheaguri de sânge severe.

În ţară, vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca, a cărui utilizare a fost suspendată o perioadă, este în prezent singurul ser supus restricţiilor.

Citește și : Papa Francisc și-a programat o nouă vizită în Ecuador

Numai persoanele cu vârsta peste 60 de ani pot fi injectate cu vaccinul laboratorului suedezo-britanic.

Limita de vârstă ar putea fi redusă în scurt timp după livrarea preconizată în acest weekend a 16.000 de doze suplimentare de AstraZeneca de către Norvegia, care continuă să suspende utilizarea serului, a anunţat guvernul islandez.