DISTRIBUIȚI
AFP

Militanţii islamişti somalezi shebab sunt tot mai ameninţători la adresa civililor, pentru a-i forţa să le predea copii care apoi sunt îndoctrinaţi, a transmis luni Human Rights Watch (HRW), potrivit AFP, transmite agerpres.

Campania de recrutare a fost lansată la mijlocul lui 2017 de către shebab, care apoi au aplicat represalii comunităţilor ce refuzau să coopereze, a precizat într-un comunicat organizaţia de apărare a drepturilor omului.


Citeşte şi: Igor Dodon îl proclamă pe Mihai Eminescu moldovean, nu român

Conform HRW, sute de copii şi-au părăsit de atunci domiciliul, cel mai adesea fără părinţii lor, pentru a evita să fie înrolaţi de această gruparea afiliată Al-Qaida.

„Campania nemiloasă de recrutare dusă de shebab presupune răpirea de copii de la părinţii lor pentru ca ei să activeze pentru această grupare militantă armată”, a spus Laetitia Bader, cercetătoare specializată pe Africa a HRW.

Aceste practici vizează trei districte diferite din regiunea Bay, în sudul Somaliei, controlată în mare parte de shebab.

Conform HRW, aceştia au deschis numeroase şcoli religioase islamice din 2015 în zonele aflate sub controlul lor, pentru a-şi răspândi propria doctrină în locul „educaţiei străine”.

Citeşte şi: Un balcon al Bursei din Jakarta a căzut peste oameni – FOTO/VIDEO

Islamiştii shebab încearcă din 2007 să răstoarne guvernul somalez susţinut de comunitatea internaţională.

Ei au fost alungaţi din Mogadiscio în august 2011 şi apoi şi-au pierdut cea mai mare parte din bastioane. Însă controlează în continuare vaste zone rurale, de unde desfăşoară operaţiuni de gherilă şi execută atentate sinucigaşe, deseori în capitală, şi asupra unor baze militare – somaleze sau străine.