DISTRIBUIȚI
AP

Autorităţile afgane au anunţat marţi că au dejucat o tentativă de atentat a organizaţiei Stat Islamic (SI) ce viza un important diplomat american aflat la post la Kabul, într-un context de creştere a numărului de atacuri ţintite în Afganistan, informează AFP, potrivit agerpres.

O celulă formată din patru membri ai SI ce plănuia asasinarea însărcinatului cu afaceri american Ross Wilson şi a unor înalţi responsabili afgani a fost destructurată în provincia Nangarhar (est), potrivit serviciilor de informaţii afgane NDS.


Citește și: CUTREMUR puternic la granița Rusiei cu Mongolia

„Principalul asasin şi coordonator al celulei, Abdul Wahel, plănuia să-l asasineze pe ambasadorul american în Afganistan, precum şi anumiţi înalţi responsabili afgani”, a informat NDS într-un comunicat. „Planul lor a fost dejucat odată cu arestarea lor”, se adaugă în comunicat, fără alte detalii.

Ambasada americană nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe subiect.

Wilson a condamnat mereu atentatele ţintite împotriva jurnaliştilor, personalităţilor politice şi apărătorilor drepturilor omului, asasinate devenite tot mai frecvente în Afganistan.

De câteva luni, capitala şi mai multe provincii afgane sunt pradă unei recrudescenţe a violenţelor, în pofida negocierilor de pace între talibani şi guvern, negocieri în curs din septembrie la Doha.

Chiar dacă SI a revendicat unele dintre aceste atacuri, Kabul şi Washington le-au imputat talibanilor înmulţirea atacurilor ţintite ce vizează membri ai societăţii civile, atacuri care au semănat teamă şi haos în Afganistan.

Citește și: Vaccinul chinezesc are o eficacitatea mai mică de 60% în studiile clinice din Brazilia

SI a revendicat mai multe atacuri sângeroase care au avut loc recent în Nangarhar, fostul său fief în Afganistan.

De asemenea, trei femei-soldat au fost ucise într-un atac nerevendicat care a avut loc marţi în Mazar-i-Sharif, în nordul Afganistanului.