DISTRIBUIȚI
gerira13.militaryblog.jp
Islamic jihad militants take part in the funeral of three comrades, who were killed in an Israeli air strike, in Khan Younis in the southern Gaza Strip March 11, 2014. An Israeli air strike on Tuesday killed three Palestinian militants in the Gaza Strip, the Islamic Jihad group said. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Jihadişti din gruparea Stat Islamic au executat cu focuri de armă 11 persoane în două zile în Siria, în principal combatanţi pro-regim, pe un drum de deşert din estul ţării, a raportat luni organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP, scrie agerpres.

Trupurile a „şapte combatanţi sirieni ai unei miliţii pro-regim” au fost găsite luni, în zori, în provincia estică Deir Ezzor, pe un drum care leagă capitala acestei regiuni, ce se învecinează cu Irakul, de capitala ţării, Damasc, a precizat OSDO.


Citește și :

Ungaria şi Slovenia îşi redeschid frontiera comună la 1 iunie5

Cu o zi înainte, pe un alt tronson al aceluiaşi drum, jihadişti din SI au ucis un ofiţer al armatei siriene, doi soldaţi şi o femeie, punând stăpânire pe vehiculul la bordul căruia se aflau aceştia, a informat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Stat Islamic nu a revendicat deocamdată aceste asasinate pe aplicaţia de mesagerie Telegram, unde organizaţia îşi publică de obicei comunicatele.

După ce a fost înfrânt în Siria în martie 2019, SI desfăşoară regulat atacuri sângeroase, în special în vastul deşert din centrul sirian, care se întinde din provincia Homs (centru) până în provincia Deir Ezzor.

În acelaşi sector, 11 soldaţi ai regimului de la Damasc au fost ucişi la 7 mai, într-o ambuscadă imputată de OSDO grupării SI.

Atacurile jihadiştilor în Siria ţintesc atât armata siriană şi aliaţii acesteia, cât şi forţele kurde, susţinute de multă vreme de Washington în lupta lor anti-SI.

După ce a proclamat în 2014 un „califat” ce se întindea pe teritorii din Siria şi Irak, SI a început să sufere înfrângeri una după alta în ambele ţări, după care a fost învins în totalitate anul trecut.

Războiul din Siria, declanşat în 2011 după reprimarea manifestaţiilor prodemocratice de regimul de la Damasc, s-a transformat treptat într-un conflict complex cu implicarea a numeroşi beligeranţi, printre care grupări jihadiste şi puteri străine, şi s-a soldat până acum cu peste 380.000 de morţi