DISTRIBUIȚI

Preşedintele israelian Isaac Herzog se deplasează, marţi, în Ucraina pentru a participa la comemorarea a 80 de ani de la masacrul nazist al câtorva zeci de mii de evrei la Babi Iar în 29 şi 30 septembrie 1941, transmite agerpres.

Aceasta este prima vizită de stat a lui Herzog care a preluat mandatul în iulie, ca răspuns la invitaţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat biroul său marţi într-un comunicat, citat de France Presse.


Citeşte şi: Facebook dezvăluie cauza care a provocat avaria majoră la nivel global – Black News

„Trebuie să ne amintim şi să nu uităm niciodată de teribilul masacru de la Babi Iar, când 33.000 de evrei au fost măcelăriţi, împuşcaţi în gropi, goi, în frig teribil – bărbaţi, copii, bătrâni şi femei. Fie ca memoria lor să fie binecuvântată”, a declarat preşedintele israelian înainte de a se îmbarca spre Kiev.

La 29 şi 30 septembrie 1941, naziştii au împuşcat peste 30.000 de evrei în râpa Babi Iar din Kiev. Cunoscut şi sub numele de Babin Iar, acest loc a fost scena unor execuţii în masă până în 1943. Până la 100.000 de persoane au fost ucise acolo, printre care evrei, romi, luptători ai rezistenţei şi prizonieri sovietici.

În timpul vizitei sale de două zile, Isaac Herzog va participa la o ceremonie oficială alături de preşedintele ucrainean şi preşedintele german Frank-Walter Steinmeier. De asemenea, el va inaugura un mare memorial al Holocaustului în construcţie la Kiev şi se va întâlni cu membri ai comunităţii evreieşti locale.

Citeşte şi: 400 de migranţi au fost prinşi la graniţa Germaniei cu Polonia – Black News

În Ucraina, a cărei istorie este marcată de numeroase pogromuri şi masacre antisemite, Holocaustul comis de Germania nazistă cu participarea colaboratorilor ucraineni a decimat comunitatea evreiască a ţării, pe atunci parte a URSS.

Pe de altă parte, 2.659 de ucraineni care şi-au riscat viaţa pentru a salva evrei au primit titlul „Drept între Popoare” al memorialului victimelor Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim.