DISTRIBUIȚI
global.handelsblatt.com

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European (PE), germanul Manfred Weber, a acuzat-o pe şefa guvernului britanic, Theresa May, că i-a minţit pe britanici în legătură cu proiectul său de a le readuce, după Brexit, culoarea albastru închis pe paşapoarte, relatează marţi agenţia Press Association, potrivit agerpres.

Manfred Weber, important aliat al cancelarului german Angela Merkel, a ironizat importanţa dată de guvernul de la Londra schimbării culorii paşapoartelor, subliniind că acestea puteau să fie albastre şi fără ca Marea Britanie să plece din Uniunea Europeană.


Citeşte şi: Caz CUTREMURĂTOR în California. 12 copii erau torturaţi de propriii lor părinţi – FOTO/VIDEO

Weber (Uniunea Creştin-Socială, CSU, conservator) a avertizat-o în acelaşi timp pe Theresa May că nu există garanţii că Londra va obţine un acord asupra unei perioade de tranziţie după ieşirea din blocul comunitar, prevăzută pentru martie anul viitor.

Theresa May a calificat decizia de a schimba din grena în albastru culoarea paşapoartelor britanice drept o expresie a „suveranităţii şi independenţei” Marii Britanii, după Brexit. În schimb, potrivit lui Weber, toată povestea cu paşapoartele nu este decât o „păcăleală” şi un „exemplu drastic al lipsei de leadership” de la Westminster.

„Legislaţia UE nu spune nimic despre culoarea paşapoartelor. Croaţia (membră a UE din 2013) are de ani la rând paşapoarte bleumarin, nu-i nevoie să ieşi din UE pentru asta, aşa că de ce nu le spuneţi oamenilor adevărul?” – a declarat Manfred Weber la Strasbourg.

„Paşapoartele albastre sunt primul şi singurul lucru concret pe care l-a obţinut guvernul britanic în peste un an şi jumătate de negocieri. Dacă aş fi cetăţean britanic, aş fi profund îngrijorat de priorităţile guvernului meu”, a adăugat el.

Citeşte şi: Pod PRĂBUŞIT în Columbia. Cel puţin 9 oameni au murit – FOTO/VIDEO

„Mesajul meu către Londra este să nu se mai plângă şi să vină cu rezultate. Daţi-ne o perspectivă a ceea ce vreţi să obţineţi de la viitoarea relaţie”, a mai spus liderul grupului PPE, care a ţinut totodată să transmită un „avertisment clar” că, dacă termenii propuşi pentru un acord de tranziţie post-Brexit nu vor fi corecţi, membrii grupului său nu îl vor susţine. „Malul abrupt e departe de a fi evitat”, a punctat Weber, într-o aluzie la Brexitul „lin şi ordonat” evocat de Theresa May.