DISTRIBUIȚI
Harti si destinatii - Infoturism.ro

Irlanda de Nord trebuie să rămână parte a pieţei unice europene şi a uniunii vamale după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat miercuri ministrul de externe irlandez Simon Coveney, care a dat ca exemplu situaţia regiunii administrative speciale Hong Kong, transmite agerpres .

Atât Irlanda, cât şi Marea Britanie caută o soluţie pentru a evita, după Brexit, o ‘frontieră dură’ între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.


Autorităţile de la Dublin insistă că acest lucru poate fi făcut numai dacă Irlandei de Nord îi este permis să rămână ‘la nivel minim’ o extensie a pieţei unice a UE, în timp ce restul Marii Britanii să se conformeze planului guvernului de la Londra, a spus Coveney.

Citește și : Un grănicer elveţian este judecat după ce a ignorat nevoile medicale ale unei refugiate însărcinată

”Există alte părţi din lume unde o ţară are jurisdicţii diferite în termeni de aranjamente vamale şi comerciale. Hong Kong este un exemplu în acest sens”, a explicat oficialul irlandez. El a adăugat că probabil nu există nicio ţară în lume care îşi apără frontierele suverane mai agresiv decât China, dar care totuşi a acceptat un aranjament de a include Hong Kong-ul ca teritoriu autonom cu reguli comerciale diferite de partea continentală a Chinei.

La jumătatea lunii august, Londra a anunţat că doreşte să menţină libertatea de circulaţie printr-un acord cu Irlanda, care să-l preceadă pe cel cu UE şi a propus o uniune vamală temporară cu UE după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar şi posibilitatea ca până atunci să poată negocia acorduri comerciale bilaterale. Problema legată de frontieră a provocat preocupare la Dublin, care se teme de pierderi economice şi de o eventuală încetinire a procesului de pace în Irlanda de Nord.