DISTRIBUIȚI
Facebook

Irlanda va organiza pe 26 octombrie un referendum pe tema abrogării din Constituţie a blasfemiei, a anunţat vineri guvernul de la Dublin, după ce această ţară a legalizat, tot prin consultare populară, avortul şi căsătoria între persoane de acelaşi sex, transmite AFP, scrie agerpres.

În prezent, blasfemia este interzisă în Irlanda în baza articolului 40.6.1 al Constituţiei şi pedepsită prin lege.


Citește și : Preşedintele american Trump pune la îndoială gravitatea agresiunii imputate candidatului său la Curtea Supremă

În 2017, ministrul sănătăţii, Simon Harris, a calificat această legislaţie ca ‘absurdă’ şi ‘oarecum stânjenitoare’.

La referendumul, care va avea loc simultan cu scrutinul prezidenţial, cetăţenii urmează să se pronunţe asupra introducerii celui de-al 37-lea amendament constituţional, care abrogă legea actuală.

În luna mai, irlandezii au aprobat prin referendum, cu o majoritate de peste 66% din voturi, liberalizarea avortului, un nou cutremur socio-cultural în această mică ţară catolică cu 4,7 milioane de locuitori, după cel intervenit în urmă cu trei ani prin legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Citește și : Încă un german a fost eliberat în Turcia înaintea vizitei de stat a lui Erdogan la Berlin

Un alt referendum este avut în vedere în privinţa articolului 41.2.1 din legea fundamentală, care afirmă că locul femeii este în acasă şi le încurajează pe mame să aleagă îndatoririle casnice în locul muncii salariate.

Deocamdată nu a fost fixată o dată pentru această consultare.