DISTRIBUIȚI
Daily Mirror

Partidul ultraconservator nord-irlandez DUP, susţinător-cheie al premierului britanic Theresa May în parlamentul de la Londra, a ameninţat marţi Bruxellesul că se va opune unui acord asupra Brexit dacă acesta va impune bariere comerciale în cadrul Marii Britanii, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Nu pot exista bariere comerciale în cadrul pieţei interne britanice, ceea ce ar aduce atingere situaţiei economice a Irlandei de Nord”, a avertizat preşedinta DUP, Arlene Foster, la finalul unei întrevederi cu negociatorul-şef al UE asupra Brexit, Michel Barnier.


Citește și : Ambasadoarea SUA la ONU a demisionat

Menţinerea unei frontiere deschise între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord după divorţul între Londra şi UE a devenit cea mai sensibilă problemă a negocierilor.

„Nu vom putea susţine niciun acord ce va deschide calea instituirii unei vămi sau a unor bariere reglementare”, a precizat ea Arlene Foster, cu o săptămână înaintea unui summit calificat la Bruxelles drept un „moment al adevărului” pentru a evita un divorţ fără să se ajungă la un acord cu Marea Britanie, la sfârşitul lui martie 2019.

Theresa May a fost invitată să se exprime în timpul unui dineu al liderilor europeni în data de 17 octombrie, pentru a puncta asupra evoluţiei negocierilor privind Brexitul, în ajunul summitului şefilor de stat din UE care va avea loc în 18 octombrie.

Londra şi Bruxellesul au convenit să evite revenirea la o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, însă Londra respinge dispoziţii care să prevadă o soluţie de ‘backstop’ (sau ‘plasă de siguranţă’) cerută de UE.

Citește și : NATO îşi va testa capacitatea de a opri şi respinge o ofensivă lansată împotriva Norvegiei dinspre Rusia

Europenii cer de fapt un angajament asupra menţinerii Irlandei de Nord în uniunea vamală în cazul în care Londra şi cei 27 de membri ai UE nu vor găsi o soluţie pentru a evita reapariţia unei frontiere vizibile, ceea ce ar duce la crearea unei frontiere între Irlanda de Nord şi Marea Britanie.